Orasele din Romania care ar putea intra si maine in zona euro

Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 16:35
9900 citiri
Orasele din Romania care ar putea intra si maine in zona euro
Foto: Arhiva Ziare.com

Cateva orase bogate ale Romaniei, precum Bucuresti, Cluj si Timisoara, ar putea intra oricand in zona euro, dar exista diferente foarte mari intre acestea si zonele sarace ale tarii, diferente care s-au adancit in ultimii ani, considera presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

"Bucuresti, Timisoara sau Cluj ar putea intra maine in zona euro. Exista insa disparitati regionale mari in Romania, iar acestea s-au adancit in ultimii ani. Acestea pot fi atenuate prin diverse instrumente, inclusiv fiscale", a spus Dumitru, miercuri, in cadrul unei conferinte in care a fost prezentat un studiu legat de conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca Romania inainte de aderarea la zona euro.

Economia Romaniei are de surmontat decalaje structurale mari, potrivit studiului prezentat, iar tara are discrepante regionale interne considerabile, care trebuie rezolvate inainte de aderarea la zona euro.

Nivelul de trai in zonele bogate ale Romaniei este semnificativ mai mare decat in zonele sarace, arata calculele News.ro, pe baza statisticilor judetene ale Institutului National de Statistica (INS).

Castigurile medii nete au depasit in iunie nivelul de 2.200 de lei (aproximativ 500 euro) doar in Capitala si in judetele Ilfov, Cluj si Timis, dar in 17 judete din tara, castigul mediu net a ramas sub 1.600 de lei.

Citeste mai multe despre Romania si zona euro:

Iohannis: Anul 2019 ca termen pentru aderarea la zona euro a fost nerealist, este exclus

Isarescu: Romania nu poate adera la zona euro in 2019 - Care sunt motivele

Huffington Post: Zona euro are necazuri, dar Romania tot vrea sa adere

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#orase Romania zona euro, #Romania zona euro , #zona euro