Pactul fiscal european - mai dur si mai apropiat de cerintele BCE

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 15:42
1716 citiri
Pactul fiscal european - mai dur si mai apropiat de cerintele BCE
Foto:Arhiva Ziare.com

Guvernele din Uniunea Europeana vor impune reguli mai dure asupra deficitelor de buget, in ultima varianta a tratatului fiscal, la insistentele Bancii Centrale Europene.

Pactul va cere un mecanism de corectie centralizat, care sa fie folosit in mod automat in cazul deviatiilor semnificative de la tinta de deficit structural de 0,5% din Produsul Intern Brut, noteaza Bloomberg.

Planul pactului fiscal prevede imputernicirea Comisiei Europene pentru a impune termene limita privind convergenta bugetara.

Cancelarul german Angela Merkel a facut din tratatul de controlare a deficitului piesa centrala a eforturilor de a combate criza europeana, mergand pe reguli mai stricte pentru a restaura in crederea in finantele publice ale ce lor 17 tari din zona euro.

Tratatul va presupune sanctiuni mai dure, care deja au efect, la nivel constitutional.

Statele cu un deficit mare vor fi mai usor de penalizat, cerand fiecarei tari sa aprobe amendamente pentru un buget echilibrat.

In proiectul tratatului sunt semnalate si exceptiile pentru aplicare penalitatilor, in cazul in care o tara se confrunta cu "circumstante exceptionale", cum ar fi "conditii economice severe" sau "evenimente neobisnuite", cu impact major asupra pozitiei financiare a guvernuui.

Pactul va intrat in vigoare dupa ce 12 state membre din cele 17 ale zonei euro il vor fi ratificat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#pact fiscal zona euro, #sanctiuni deficit bugetar euro, #BCE pact fiscal criza , #zona euro