Pariul grecesc si de ce Grecia ar putea parasi zona euro (Opinii)

Sambata, 31 Ianuarie 2015, ora 09:44
8892 citiri
Pariul grecesc si de ce Grecia ar putea parasi zona euro (Opinii)
Foto: hepta.ro

A trecut mai putin de o saptamana de cand Syriza, federatie de miscari de stanga din Grecia, a castigat alegerile.

Alexis Tsipras, liderul formatiunii, a devenit noul prim-ministru elen. Si astfel, criza s-a intors in Grecia pe fondul nemultumirilor legate de austeritate.

Putem spune ca statul din sudul Europei s-a prabusit sub povara erorilor facute de clasa politica. Grecia a fost si este o tara corupta in care liderii politici au mintit oamenii, promitandu-le, intr-un final, salarii si pensii mari fara munca.

Putina lume stie ca un bugetar era imposibil de concediat. Si la noi e greu, dar la Atena era imposibil. Astfel s-a ajuns in situatia in care fiecare cetatean grec are o datorie catre cetatenii Uniunii Europene de mai bine de 30.000 de euro.

In acest context, Alexis Tsipras a castigat alegerile, promitand ca acei bani nu vor fi platiti sau vor fi platiti la Sfantul Asteapta.

De cand a intrat in paine, bursa elena a avut caderi succesive, iar bancile grecesti au pierdut mai bine de un sfert din capitalizarea bursiera. Trebuie spus ca sistemul bancar din Grecia este de stat, pentru ca bancile private au dat de mult faliment si pentru a ramane in viata, datoria lor a trecut in domeniul public al Uniunii Europene. Deci, stanga a castigat alegerile intr-o tara care e in coma, fiind tinuta in viata, in mod artificial, prin banii contribuabilior din Europa.

Dar cu cat situatia e mai dramatica din punct de vedere economic si social cu atat pare ca sensul ratiunii a disparut din patria vacantelor de vara. Pe acest fond, primul ministru elen a promis ca salariul minim va creste cu 200 de euro, ca toti bugetarii concediati vor fi reangajati si ca pensiile se vor mari la nivelul atins inainte de 2008.

Daca ar fi sa pariez pe succesul sau insuccesul acestui premier as paria pe ultima varianta.

Aproape sigur grecii vor avea de ales cat de curand intre doua rele: sa ramana in uniunea monetara, continuand regimul de austeritate si aplicarea reformele sau sa paraseasca uniunea monetara.

Din tacerea care vine dinspre Berlin si Bruxelles, Alexis Tsipras nu va beneficia de clemnenta. Nu are aliati puternici, iar sprijinul de care se bucura in tara este extrem de volatil in conditiile in care promisiunile populiste nu vor putea fi implementate.

In opinia mea, in Grecia, troika formata din Consiliul Europei, Banca Centrala Europeana si FMI va aplica strategia folosita in Cipru, in timpul crizei din 2013.

Vor exista negocieri cu actualul guvern de la Atena, numai ca la sfarsitul negocierilor, liderul Syriza va primi o foaie de parcurs cu date stricte de plata a datoriei: in cazul in care nu respecta conditiile negocierii, Grecia va fi exclusa din uniunea monetara printr-un mecanism la care se lucreaza deja. Adica, grecii vor trebui sa renunte la euro pentru drahme. Aceasta este situatia pesimista. Situatia optimista e ca actualul lider sa demonstreze ca are instinct de conservare si sa nu-si arunce tara afara din zona euro pentru ca atunci nici el nu va mai ramane la putere multa vreme.

Dupa cum a inceput, noul guvern de la Atena nu va avea o viata prea lunga, dar e loc si de mai rau. Sa nu uitam ca in parlamentul elen actioneaza si o formatiune fascista, "Zorii Aurii".

Venirea lui Alexis Tsipras la putere va fi un test si pentru Uniunea Europeana. Va reusi sau nu sa-si impuna politicile si sa transforme economiile neperformante din sudul continentului in unele competitive?

Peste un milion de camionete Ram au defecțiuni la sistemul de frânare cu antiblocare. Producătorul anunță o rechemare
Peste un milion de camionete Ram au defecțiuni la sistemul de frânare cu antiblocare. Producătorul anunță o rechemare
Multinaționala Stellantis NV recheamă în service aproape 1,5 milioane de vehicule din întreaga lume din cauza unei defecțiuni semnalate la programul responsabil pentru sistemul de frânare cu...
România rămâne în urmă într-o industrie profitabilă. După pandemie, sectorul a ajuns un pilon al economiei globale
România rămâne în urmă într-o industrie profitabilă. După pandemie, sectorul a ajuns un pilon al economiei globale
În acest an, industria turismului a avut o contribuție record la producția mondială. Totuși, nu toate țările profită în aceeași măsură de creșterea veniturilor din turism, iar datele...
#Grecia zona euro, #Alexis Tsipras premier Grecia , #zona euro
Comentarii
  1. Peste un milion de camionete Ram au defecțiuni la sistemul de frânare cu antiblocare. Producătorul anunță o rechemare
  2. România rămâne în urmă într-o industrie profitabilă. După pandemie, sectorul a ajuns un pilon al economiei globale
  3. Cel mai subțire telefon din lume va ajunge și în România. Cine îl produce și la ce preț este oferit
  4. Câți bani plătește un român pentru traiul de zi cu zi, în Anglia. Prețuri explozive: „Asta te rupe la buzunar!" VIDEO
  5. Oportunitate pentru comunitățile locale și investitorii din România. Vicepreședintele ASF a făcut anunțul oficial
  6. Amnistia fiscală pregătită de Guvern, atacată de un fost premier. „Nu a funcționat și nu va funcționa nici acum. Eu sunt prost că mi-am plătit taxele la timp?”
  7. Samsung își extinde portofoliul de inovații AI la IFA 2024. Cu ce a venit nou gigantul tech
  8. Utilizatorii GeForce NOW primesc acces la noi titluri. Lista completă + informațiie utile
  9. Mutare bruscă făcută de Putin: Operațiune colosală a Rusiei, de 6 ori mai mare ca până acum
  10. One ui 6.1.1 aduce îmbunătățiri majore pentru utilizatorii Samsung, cu accent pe inteligența artificială