Pastele a capatat o noua dimensiune in Grecia: Elenii, crucificati de ani buni, inca asteapta invierea

Luni, 13 Aprilie 2015, ora 10:40
3332 citiri
Pastele a capatat o noua dimensiune in Grecia: Elenii, crucificati de ani buni, inca asteapta invierea

Pastele ortodox din acest an a avut o semnificatie deosebita pentru Grecia, o tara indatorata pana in gat, mai ales ca partenerii sai europeni i-au dat un nou ultimatum pentru a prezenta o lista de reforme viabila.

Premierul elen s-a alaturat, duminica, enoriasilior care au sarbatorit Invierea Domnului, arata Euronews.

Intr-o procesiune sumbra, un cosciug-simbol a fost transportat pe strazi, trecand si pe langa cladirea Parlamentului.

"Am trecut prin multe. Ete o zi simbolica. Daca avem credinta, vom reusi. Trebuie sa dam o sansa noului nostru Guvern", a spus o femeie care a participat la eveniment, adaugand faptul ca are incredere in buna judecata a creditorilor internationali.

Corespondentul Atenei al publicatiei citate, Apostolos Staikos, aminteste ca, de Paste, grecii au parte de un amalgam de sentimente, trecand de la tristete la bucurie. "Insa criza economica a dat o noua dimensiune acestui eveniment religios. In ultimii ani, elenii au fost crucificati si au asteptat invierea, care, insa, a intarziat sa apara", arata jurnalistul.

Un nou deadline pentru Grecia

Uniunea Europeana a transmis Greciei ca are timp pana pe 20 aprilie pentru a prezenta o lista viabila de reforme, pentru a debloca ultima transa din imprumut, potrivit unui ziar german.

Ministrii de Finante din zona euro au stabilit acest termen, pentru a avea timp sa analizeze propunerile pana pe 24 aprilie, cand are loc reuniunea Eurogroup, arata o sursa pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, informeaza AFP.

Informatiile anterioare dadeau 24 aprilie ca ultimatum pentru eleni.

Grecia a primit un ultimatum de la UE: Mai are 6 zile

Grecia si-a ratat sansa

Chiar daca va supravietui in urmatoarele trei luni, aflandu-se pe marginea prapastiei, Grecia pare ca si-a distrus ultima sansa de a obtine un imprumut pe termen lung, noteaza Reuters.

Elenii au gresit cand s-au jucat de-a leapsa cu ceilalti membri ai zonei euro.

Premierul de la Atena, Alexis Tsipras, a reusit sa distruga increderea creditorilor, astfel ca va fi extrem de dificil sa ajunga la o intelegere cu acestia.

Cu o datorie publica de 175% din produsul intern brut si o economie care se lupta sa iasa din recesiune de 6 ani, Grecia trebuie sa apeleze la bunavointa partenerilor sai, pentru ca aceasta povara sa devina mai usoara, arata Reuters.

Stergerea restantele e imposibila, asa ca cea mai buna solutie ar fi achitarea mai devreme a imprumutului catre Fondul Monetar International, sa rascumpere obligatiunile detinute de Banca Centrala Europeana si apoi sa extinda maturitatea imprumuturilor contractate de la zona euro, pentru a-si asigura dobanzi mai mici.

"Acesti pasi ar salva cateva miliarde de euro din bugetul tarii, in timp ce acordul cu Troika va fi reformat, prin eliminarea expunerii fiscale a FMI si BCE", arata Jacob Funk Kirkegaard, de la Peterson Institute for International Economics.

Citeste si:
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
O serie de gafe din partea reprezentanților UDMR din ultima vreme a alimentat noi tensiuni în interiorul coaliției de guvernare, ajungându-se până la cereri pentru demiterea reprezentanților...