Moneda euro nu va muri peste noapte, dar este din ce in ce mai posibil ca aceasta sa nu supravietuiasca in forma din prezent, sunt de parere analistii americani.
In ciuda faptului ca tarile europene si institutiile financiare internationale insista ca inca se asteapta ca zona euro sa ramana intacta, acestea pregatesc scenarii, in cazul unei destramari.
Nimeni nu poate precize momentul cand se va isca o criza fatala zonei euro. O prabusire a uniunii monetare ar avea consecinte economice si financiare in toata lumea, iar pentru unele state, cum ar fi SUA, ar putea fi de bun augur, deoarece toti investitorii s-ar indrepta spre aceasta piata. Pe termen lung, insa, impactul va depinde de felul in care zona euro se va destrama. Iata patru scenarii posibile, potrivit analistilor de la Time:
Franta si alte tari conving Germania sa fie de acord cu politicile pro-crestere
Germania este cel mai mare sustinator al restructurarii si austeritatii, pe care le vede drept cheia rezolvarii problemelor financiare ale Europei. Insa, unul cate unul, aliatii economici ai Germaniei incep sa intampine rezistenta politica in fata acestor masuri. Colapsul guvernului olandez va face dificila atingerea tintei de deficit bugetar. In Franta, Francois Hollande are toate sansele sa castige alegerile prezidentiale de duminica, el cerand politici menite a stimula cresterea economica.
Astfel, Germania ar putea sa nu aiba de ales si sa fie de acord cu majorarea cheltuielilor si continuarea imprumuturilor. Pe termen scurt, acest lucru ar ajuta economia europeana, ar reduce somajul si ar limita severitatea recesiunii. Pe termen lung, insa, datoriile ar deveni prea mari.
Cel mai probabil, tarile din zona euro vor adopta si niste masuri de crestere economica, dar acest lucru doar ar amana criza, nu ar rezolva-o. Astfel, avand in vedere ca, pentru orice stimuli, trebuie sa se faca noi imprumuturi, orice criza financiara viitoare va fi mai grava decat cea din prezent.
Masurile de austeritate conduc Europa spre recesiune
Germania ar putea continua sa promoveze austeritatea. Insa, in prezent, multe alte state, inclusiv Spania, se afla in scadere economica si au anuntat, deja, ca au intrat in recesiune tehnica. Acestea vor fi nevoite sa taie din cheltuieli, sa majoreze taxele, sa micsoreze costul cu forta de munca si sa-si limiteze imprumuturile.
Insa reducerile efectuate atat de rapid incat o tara intra in recesiune face mai dificila reducerea datoriilor ca procent din PIB, deoarece PIB-ul scade. Tarile ar deveni incapabile sa se imprumute din pietele financiare sau alegatorii vor refuza sa mai sustina masurile de austeritate.
Astfel, s-ar ajunge la o recesiune care s-ar putea intinde chiar si in Statele Unite, fiind un soc pe piata bancara internationala.
Tarile slabe sunt date afara din zona euro
Daca lucrurile continua ca pana acum, cele mai slabe state din zona euro nu isi vor mai permite costurile ramanerii in uniunea monetara. Grecia, probabil, ar fi prima ca ar putea iesi, ridicand ingrijorari in legatura cu Portugalia, Spania si chiar Italia. Ratele dobanzilor cerute de investitori s-ar majora, creand un cerc vicios.
Aceste iesiri din zona euro ar trimite o unde de soc in sectorul bancar. Pe de alta parte, aceste state si-ar putea redresa economia.
Zona euro se desparte in doua
Cea mai rationala solutie, dar si cea mai putin probabila din punct de vedere politic, este ca Germania si cativa aliati, cum ar fi Olanda, sa iasa din zona euro si sa-si creeze o noua moneda. Euro ar ramane moneda tarilor din sudul Europei si ar putea fi devalorizat.
Rezultatul ar fi o recesiune de aproximativ un an in sud, insa preturile ar scadea si s-ar evita intrarea in incapacitate de plata.