Ziare.com

Patru solutii pentru salvarea zonei euro

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 15:06

   

Patru solutii pentru salvarea zonei euro
Liderii Uniunii Europene se intalnesc vineri la cel mai asteptat summit din ultima perioada, in care se vor adopta masuri cruciale pentru a combate criza economica, ce afecteaza din ce in ce mai mult tarile de pe batranul continent.

In aceste conditii, analistii PwC au intocmit un raport intitulat "What next for the Eurozone - Possible scenarios for 2012", in care se propun patru solutii pentru rezolvarea crizei, conform unui comunicat remis joi Ziare.com.

"Ne asteptam ca aceste scenarii sa aiba un impact si in afara zonei euro. Tari precum Marea Britanie, Statele Unite si cele central si est-europene, printre care si Romania, s-ar putea sa se confrunte cu scaderea nivelului exporturilor si cu probleme ale sistemului bancar", a declarat Yael Selfin, director PwC, liderul departamentului de macroeconomie.

In plus, Selfin considera ca unele dintre aceste tari s-ar putea sa aiba si un nivel mai ridicat de intrari de fluxuri de capital, pe masura ce investitorii vor cauta sa-si plaseze o proportie mai ridicata a portofoliilor lor in "zone sigure". Alte state, precum China, vor trebui sa se confrunte cu o scadere simtitoare a exporturilor.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

"Asteptati-va la surprize de proportii anul viitor. Trecem in acest moment printr-o perioada de incertitudini fara precedent in zona euro. Consecintele politice si economice ale crizei din zona euro sunt greu de cuantificat, desi au caracteristici comune. O ajustare brusca la noile realitati fiscale va fi inevitabila, indiferent de calea pe care o vor urma liderii polici", a adaugat Selfin.

Iata cele patru scenarii realizate de PwC.

1. Expansiunea masei monetare

Bancii Centrale Europene i se permite sa injecteze lichiditate in sistemele financiare ale economiilor vulnerabile. Recesiunea este evitata, ratele dobanzilor sunt mentinute la un nivel scazut pe termen scurt, dar inflatia va depasi tinta de 2%, in vreme ce moneda euro se va deprecia.

2. Defaulturi ordonate

Un program de defaulturi (incetari de plati) voluntare este agreat de catre statele cele mai indatorate, ceea ce va conduce la o spirala de contractie a economiei si o recesiune prelungita, care va dura intre doi si trei ani si va rezulta intr-o scadere cu aproximativ 5% a PIB-ului zonei euro.

3. Iesirea Greciei din zona euro

Grecia este nevoita sa paraseasca zona euro, dupa care sufera o recesiune severa, o depreciere rapida a monedei si un puseu inflationist. Statele ramase in zona euro vor cauta sa protejeze moneda printr-o disciplina fiscala dura si prin luarea de masuri care sa redea increderea investitorilor, insa se vor confrunta cu o recesiune de pana la doi ani.

4. Aparitia unui nou bloc monetar

Un acord franco-german care pleaca de la constatarea ca actuala zona euro este nesustenabila lasa loc pentru aparitia unui bloc monetar mai mic si mai strict reglementat. "Noua moneda euro" ar urma sa se aprecieze puternic, iar economiile din noul bloc monetar ar trece printr-un boom al consumului intern.

In schimb, economiile excluse din "noua zona euro" vor inregistra o depreciere puternica a monedelor proprii si se vor confrunta cu o recesiune masiva.C.P.
Citeste mai multe despre criza zona euro solutii criza salvare euro
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2020 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

---------

1 - Vanghelie sa fie responsabil financiar la Bruxel !
2 - Voicu sa decida directia banilor !
3 - Iliescu sa fie declarat oficial luptator anti-comunist !
4 - antonescu sa-i inlocuiasca pe Barosso , Obama si Putin !

 

in plus

bashinescu presedintele EU, iar udrea ministru ieuropean pentru dezvoltare, iar pedelacheii partid unic in ieuropa. totul facut sub motto-ul "avantul prabusirea".


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor