Poate Romania sa adopte moneda euro in 2019? Ce cred Ponta si Isarescu

Miercuri, 07 Mai 2014, ora 19:06
3130 citiri
Poate Romania sa adopte moneda euro in 2019? Ce cred Ponta si Isarescu

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Giurgiu, ca adoptarea monedei euro de catre Romania in 2019 este un obiectiv ambitios, dar posibil, el aratand ca economia trebuie sa fie capabila sa reziste competitiei din blocul monetar, ceea ce inseamna indeplinirea tuturor criteriilor de convergenta.

"Fata de anul trecut, am indeplinit toate criteriile de convergenta nominala, nu reala. Sunt foarte constient de acest lucru, dincolo de cresterea economica, avem reducerea inflatiei, avem datoria publica, avem deficitul bugetar, deci indeplinim criteriile de convergenta nominala, inca nu le indeplinim pe cele reale, adica sa avem intr-adevar o economie capabila sa reziste la competitia din zona euro.

Insa trebuie sa ne stabilim un obiectiv foarte clar si 2019 este un obiectiv ambitios dar e un obiectiv posibil pentru ca in 2019 va avea presedintia UE si cred ca e normal ca pana atunci sa fim in spatiul euro si aderarea noastra la spatiul euro va reprezenta semnul cel mai clar ca economia romaneasca este competitiva si ca face fata tuturor provocarilor care vor urma", a afirmat premierul.

De asemenea, acesta a mentionat ca neimpozitarea profitului reinvestit este deja adoptata si va intra in vigoare, normele urmand sa fie publicate in maximum doua saptamani, iar reducerea contributiei de asigurari sociale la angajatori cu pana la cinci puncte procentual este primul proiect pe care Guvernul il are pe ordinea de zi a discutiilor cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

"Faptul ca in luna aprilie am avut o depasire a programului de incasari ma face sa fiu optimist pentru ca cei de la FMI spun ca nu sunt de acord cu nicio masura de reducere a fiscalitatii decat daca avem incasari suplimentare, ori faptul ca in luna aprilie, ca de altfel ca si pe primele patru luni ale anului, avem venituri bugetare, in plus in mai va intra la buget si taxa pe constructiile speciale, inseamna ca avem niste argumente", a mai spus primul-ministru.

Romania a anuntat oficial la Bruxelles cand introduce moneda euro

Opinia guvernatorului BNR

Obiectivul de adoptarea monedei unice europene in 2018 - 2019 nu este in afara realitatii, dar are nevoie de un consens politic puternic si de evaluarea consecintelor, in special a celor legate de alinierea preturilor, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Sprijinim orice obiectiv pe care factorul politic, intr-o maniera consensualizata il va stabili si ne vom spune parerea daca este realist sau nu. Despre 2018 - 2019 eu nu cred ca este in afara de o anumita realitate, dar este bine, daca ne ancoram la acest obiectiv, sa punem niste termene intermediare, pentru ca nu se va intampla asa: la 1 ianuarie 2019 vine cineva cu bagheta si gata, ati intrat in zona euro. Trebuie sa stie oamenii despre ce este vorba", a declarat, marti, guvernatorul BNR, in cadrul unei conferinte de presa.

Acesta a precizat ca stabilirea obiectivului de adoptare a euro este o chestiune politica, si nu depinde de BNR sau nu numai de BNR.

"Nu am nimic impotriva tintelor ambitioase, dimpotriva, daca ele sunt de natura sa mobilizeze nu sa descurajeze o tara, un popor, sunt binevenite, dar exact din acest motiv, pentru ca intarirea factorilor economici, financiari, dar si sociali politici este o treaba mai complicata, stabilirea obiectivului este, in esenta, o tinta politica", a mai spus Isarescu.

In opinia sa, pentru a adopta euro, Romania are nevoie, pe langa indeplinirea criteriilor de convergenta nominala, si de apropierea nivelului de dezvoltare de cel din tarile membre ale zonei euro.

"Convergenta reala se masoara foarte complicat, nu este doar PIB pe locuitor, ci si repartizarea dezvoltarii pe teritoriul tarii. Nu poti intra in zona euro doar cu Bucurestiul, ci trebuie sa intri cu toata tara si trebuie sa evaluezi si consecintele.

In clipa in care am intrat in zona euro se cam egalizeaza preturile. Un bucurestean suporta mai bine o crestere a pretului la paine, nici nu mananca prea multa paine, dar la 100 de kilometri de Bucuresti se cam mananca paine", a mai spus guvernatorul BNR.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...