Polonia vrea in zona euro, dar dupa ce isi rezolva problemele

Marti, 08 Mai 2012, ora 07:26
1614 citiri
Polonia vrea in zona euro, dar dupa ce isi rezolva problemele
Foto: UE

Polonia, tara europeana cu cea mai mare rata de crestere economica, vrea sa devina membru al zonei euro, insa nu in conditiile de acum.

Potrivit ministrului polonez de Finante, Jan Vincent-Rostowski, tara sa va intra in zona euro cand "va fi destul de sigur" pentru a face asta.

"Vrem sa intram in zona euro. Dar cred ca mai este mult de facut, iar zona euro trebuie sa-si faca temele", a declarat Jan Vincent-Rostowski, pentru CNN.

Ministrul este de parere ca zona euro trebuie "reparata". "Suntem foarte ingrijorati, credem ca jumatate din treaba a fost facuta, dar nu am scapat inca", a adaugat polonezul.

Pentru moment, a precizat el, zona euro nu are o plasa de siguranta pentru problemele care apar si este nevoie sa existe mai putine restrictii in privinta Bancii Centrale Europene, de exemplu pentru programul de achizitie de obligatiuni de stat.

Insa, in ciuda dificultatilor economice din aproape intreaga Europa, economia Poloniei continua sa creasa.

Intre 2008 si 2011, cresterea economica a Poloniei a fost de aproape 16 procente, dublu fata de urmatoarea clasata din Europa, Slovacia. Cu toate acestea, guvernul polonez duce o politica de austeritate. Vincent-Rostowski crede ca acesta este cel mai important aspect al politicii fiscale. Potrivit spuselor sale, Polonia isi va reduce datoriile publice, ca raport din PIB, in acest an si vor elimina datoriile publice excesive.

Ministrul de Finante este de parere ca Polonia poate beneficia de pe urma imbunatatirii situatiei din zona euro, dar poate profita si de pe urma inrautatirii, deoarece exporturile sale ar creste.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#intrare zona euro Polonia, #Jan Vincent Rostowski zona euro , #zona euro
Comentarii