Ziare.com

Ponta si trecerea Romaniei la euro: In declaratii - 2019, in practica...

Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 21:29

   

Ponta si trecerea Romaniei la euro: In declaratii - 2019, in practica...
Premierul Victor Ponta a reamintit, miercuri, ca Romania si-a propus sa adopte moneda euro in 2019, cum a anuntat Guvernul si in luna februarie, surse oficiale precizand insa ca in programul de convergenta care va fi trimis la CE nu va fi mentionata nicio data pentru acest obiectiv.

"Este extrem de important ca toate aceste realizari economice sa fie de durata, sa putem sa indeplinim planul de convergenta pe care ni l-am asumat, pentru ca Romania sa se ridice la standardele economice si sociale ale Uniunii Europene si obiectivul intrarii in spatiul euro in 2019 sa fie atins", a spus Ponta in sedinta de guvern, dupa ce a ramarcat ca si presedintele Traian Basescu a vorbit investitorilor despre performantele economiei romanesti.

In luna februarie, Guvernul si premierul Ponta au anuntat ca Romania indeplineste in acest an toate criteriile de aderare la zona euro, precum inflatia, rata dobanzii la obligatiuni, stabilitatea cursului de schimb, deficit bugetar sub 3% din PIB si datorie publica sub 60% din PIB, fiind in grafic in ce priveste cresterea convergentei reale, si ca tinta pentru adoptarea monedei euro este anul 2019.

In aprilie 2013, tot Ponta spunea ca 1 ianuarie 2019 este un termen realist pentru adoptarea monedei euro.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

UE nu va relaxa criteriile de adoptare a euro pentru statele din estul Europei

In programul de convergenta transmis insa tot atunci Comisiei Europene se arata ca angajamentul de adoptare a monedei euro este mentinut "pentru o data la care va fi atins obiectivul privind indeplinirea criteriului nominal si real de convergenta".

Guvernul nu a adoptat inca, in acest an, programul de convergenta care este aprobat anual si trimis la Bruxelles.

Surse oficiale au declarat, miercuri, ca anul 2019 este prezentat in continuare ca tinta doar in declaratii oficiale si nu va fi inclus nici in programul de convergenta care urmeaza sa fie aprobat de Guvern si transmis Comisiei Europene.

La finele anului 2012, cand Romania inca pastra tinta de adoptare a monedei euro in 2015, Ponta a declarat ca Romania trebuie sa mearga pe drumul Poloniei, si anume sa spuna foarte clar ca este in favoarea unei Europe cat mai bine inchegate, ca doreste sa intre in Euro, insa anul 2015 nu este un reper batut in cuie.

Basescu declara ca Romania ar trebui sa adopte moneda euro in 2017

O luna mai tarziu, presedintele Traian Basescu a declarat ca anul 2017 ar trebui sa fie termenul optim pentru adoptarea de catre Romania a monedei euro, in conditiile in care 2015 nu mai este viabil.

Intrarea in ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa premergatoare aderarii la zona euro. Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht, respectiv sa se afle timp de doi ani in ERM-II, timp in care moneda nationala sa fluctueze intr-un intervalul de plus-minus 15% fata de euro.

Romania ar trebui sa amane adoptarea euro - EIU

Polonia a renuntat de asemenea, in programul de convergenta actualizat transmis CE in luna aprilie, la asumarea unei tinte indicative privind aderarea la zona euro, invocand ca motive incertitudini legate de orizontul de timp necesar pentru respectarea preconditiilor, dar si "situatia din zona euro".

Premierul polonez Donald Tusk a afirmat, in luna iulie, ca adoptarea euro va intarzia probabil pentru o perioada de inca 10 ani, deoarece este necesara modificarea constitutiei, care nu poate fi realizata fara o majoritate calificata de cel putin doua treimi in Parlament.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1363 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu stiu daca este in interesul Romaniei sa intre in zona euro ...

... inainte ca aceasta sa fie "curatzata" de slabiciunile produse in urma depasirii deficitelor bugetare admise de catre Grecia, Portugalia, Italia, Irlanda si alte state "mincinoase"!

 

Cu cit intra Romania mai repede in sistemul €, cu atat mai putin

poate Parsivul Ponta sa puna de o parte! Lui Ponta nu ii convine nici un fel de forma de control. Deci, 2015 este prea devreme, poate in 2019 sau in secolul viitor... Ce conteaza avizul expertilor, Ponta decide pentru tine, proletar nemernic si fara drepturi!
El, socrul Sarbu si Draciana! Si Partidul, pardon...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor