Prabusirea euro intareste economia Europei

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 18:23
2231 citiri
Prabusirea euro intareste economia Europei

Continua depreciere a monedei unice europene reprezinta o gura de oxigen pentru economiile europene care par pe cale sa reintre in recesiune si care, totodata, nu pot primi impulsuri de crestere din nicio alta masura politica.

In conditiile in care BCE isi mentine dobanzile la acelasi nivel de 1 procent, deprecierea monedei unice europene fata de monedele principalilor parteneri comerciali are efectul unei relaxari economice. Mai ales in sudul Europei, unde masurile de austeritate apasa puternic pe umerii economici ai statelor, deprecierea euro reprezinta singura sansa a companiilor exportatoare, noteaza Financial Times.

Deprecierea euro este modesta din punct de vedere istoric. Chiar si dupa declinul recent, care a plasat euro la minimul ultimelor 16 luni fata de dolarul american, moneda unica europeana ramane considerabil peste dolar, fata de nivelurile atinse inainte de mijlocul lui 2007.

Chiar si asa, efectele asupra exporturilor sunt semnficative. Insa beneficiile depind direct de randamentul economiei. Germania este principalul beneficiar al acestei deprecieri, exporturile sale reprezentand peste jumatate din PIB.

Un alt posibil beneficiar ar putea fi Italia, in masura in care noul guvern Monti reuseste sa scoata economia din criza. Exporturile italiene reprezinta aproape 1/3 din valoarea PIB-ului. Pentru moment, actuala depreciere nu poate schimba mersul economiei insa constituie un sprijin important pentru mediul de afaceri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#criza economica, #depreciere euro, #exporturi zona euro, #sprijin exportatori , #zona euro