Premierul grec capituleaza? Financial Times: Tsipras accepta propunerile creditorilor

Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 12:31
13428 citiri
Premierul grec capituleaza? Financial Times: Tsipras accepta propunerile creditorilor
Foto: Ziare.com

Premierul grec Alexis Tsipras a cedat in fata creditorilor internationali si pare ca va accepta conditiile acestora.

Financial Times a obtinut scrisoarea adresata de liderul Guvernului de la Atena catre Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si zona euro.

Grecia, singura preocupare a liderilor UE: O intalnire cruciala a fost amanata. Care e sentimentul la Atena

In acest document, Tsipras mentioneaza ca "suntem pregatiti sa acceptam aceasta intelegere".

Un fragment din text a fost postat de Peter Spiegel de la FT pe contul sau de Twitter.

Momentan, nu a venit nicio confirmare oficiala din partea Atenei.

Sursa: Twitter/Peter Spiegel

Si Bloomberg a pus mana pe scrisoare, care este datata 30 iunie, adica din ziua in care a expirat termenul limita pentru plata datoriei catre FMI si in care Atena a cerut un nou program de salvare.

Noi discutii intre ministrii de Finante din zona euro

Financial Times remarca faptul ca Tsipras se refera in scrisoare la conditiile creditorilor care au reprezentat subiectul negocierilor din weekend, la care a adus cateva schimbari minore.

Miercuri, la ora 18:30, va avea loc teleconferinta ministrilor de Finante din zona euro. Scrisoarea ar putea reprezenta o baza solida pentru discutiile legate de al treilea plan de salvare, cerut marti de Atena.

Ce schimbari a cerut Tsipras

In scrisoarea adresata creditorilor, Tsipras a mentionat ca va accepta toate reformele legate de taxa pe valoare adaugata, dar ca vrea o singura schimbare: sa se mentina regimul special al insulelor elene.

In legatura cu pensiile - o alta tema controversata - premierul grec a cerut ca masurile referitoare la cresterea varstei de pensionare sa fie aplicate incepand din octombrie, nu din iulie.

De asemenea, el vrea o indemnizatie speciala pentru pensionarii foarte saraci.

Ce a raspuns Germania

Pe de alta parte, ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a sustinut ca scrisoarea trimisa de Tsipras nu reprezinta, de fapt, o schimbare. El a punctat faptul ca cele doua parti nu s-au inteles pana la expirarea termenului-limita al programului de salvare (marti noapte), asa ca e nevoie de redactarea unui nou acord, care va avea alte conditii, arata The Guardian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#Tsipras accepta propuneri creditori, #Tsipras Financial Times, #Grecia Financial Times , #zona euro