Problemele monedei euro indica rezistenta acesteia - analisti

Marti, 24 Iulie 2012, ora 22:31
1594 citiri
Problemele monedei euro indica rezistenta acesteia - analisti

Euro se situeaza aproape de nivelul minim istoric fata de dolarul american si de yenul japonez, in contextul in care vestile negative din zona euro alimenteaza ingrijorarea investitorilor fata de moneda unica, insa analistii considera ca aceasta situatie sublinieaza rezistenta monedei, iar o eventuala prabusire nu este probabila.

Agentia de evaluarea financiara Moody's a modificat luni perspectiva privind ratingurile Germaniei, Olandei si Luxemburgului de la stabila la negativa, in timp ce temerile privind necesitatea unui bailout pentru Spania sunt tot mai mari.

Aceste evenimente au generat speculatii privind scaderea monedei sub nivelul critic de 1,20 de dolari/euro, scrie CNBC.

Totusi, Sean Callow, analist al Westpac considera ca moneda euro a rezistat destul de bine pana acum presiunilor.

"Decizia Moody's de a plasa ratingul Germaniei sub perspectiva negativa ar fi putut reprezenta o eventuala cauza pentru a impinge cursul sub 1,20 dolari. Insa, pana acum euro a fost destul de rezistent si cred ca pesimistii sunt putin dezamagiti in acest moment. Desi ne numaram printre acestia, deprecierea monedei euro poate fi determinata de situatia Spaniei si neinterventia Bancii Centrale Europene", a spus el.

Euro a scazut luni la 1,2076 dolari, cel mai scazut nivel din iunie 2010 si a atins cel mai scazut nivel din ultimii 12 ani fata de yenul japonez, la 94,23.

Moneda unica a scazut sub pragul psihologic de 1,20 dolari in iunie 2010, la nivelul de 1,1875 de dolari.

Emma Lawson, analist al National Australia Bank, considera ca, desi euro ar putea aluneca sub 1,20 dolari, nu va fi vorba de un declin rapid.

"Ne asteptam ca economia sa se stabilizeze si ca increderea in abilitatea guvernelor din zona euro pentru a controla criza sa fie restabilita pe piete", a spus Lawson.

Citeste si:
Klaus Iohannis, videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European şi alţi lideri europeni. Care au fost subiectele discutate
Klaus Iohannis, videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European şi alţi lideri europeni. Care au fost subiectele discutate
Preşedintele Klaus Iohannis a avut, luni, 18 octombrie, o întâlnire în sistem videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi alţi lideri europeni, în pregătirea...
Florin Roman, despre lista miniștrilor USR: „Sunt oameni care au dezamăgit”
Florin Roman, despre lista miniștrilor USR: „Sunt oameni care au dezamăgit”
Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Florin Roman, a criticat luni, 18 octombrie, lista de miniștri propusă de către Dacian Cioloș, spunând că se putea „să avem niminalizări...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5