Puterile lumii se aliaza sa salveze euro

Joi, 15 Septembrie 2011, ora 10:19
1866 citiri
Puterile lumii se aliaza sa salveze euro
Foto: Daylife

In conditiile in care europenii inca bajbaie in cautarea unei solutii salvatoare pentru iesirea din criza in care se afla zona euro, celelalte mari puteri ale lumii isi dau seama ca nu pot sta deoparte. Anunta ca vor cumpara tot mai mult din datoriile Europei.

China

Acum cateva zile, presa internationala relata, pe surse, cum ca Italia, tara cu cea mai mare datorie din zona euro (1.900 de miliarde de euro) ar fi solicitat deja Chinei sa-si intensifice programul de achizitii de bonduri, pe fondul cresterii abrupte a dobanzilor cerute de piete pentru a finanta statul italian, relateaza MONEY.ro.

China a raspuns oficial, si nu doar Italiei, ci intregii Europe: "China va continua sa-si mareasca investitiile din Europa" a spus premierul Wen Jiabao. Iar China, cu rezerve valutare de peste 3.000 de miliarde de dolari, are cu ce sa cumpere datoriile europenilor, dar cere si ceva in schimb: "Sper ca cei care conduc Europa vor privi cu curaj relatia cu China, din punct de vedere strategic" a adaugat Jiabao.

Mai exista un motiv pentru care China ar putea cumpara datorie europeana sau pentru care sa anunte ca o va face: euro trebuie sa ramana o moneda puternica si yuanul trebuie sa ramana jos pentru a oferi un avantaj exporturilor chineze.

Cititi mai mult despre Puterile lumii se aliaza sa salveze euro pe Money.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
#zona euro, #criza datorii suverane , #zona euro