Razboiul UE-Grecia: Nemtii vor fi adevaratii vinovati, daca se prabuseste euro

Sambata, 21 Februarie 2015, ora 18:26
5409 citiri
Razboiul UE-Grecia: Nemtii vor fi adevaratii vinovati, daca se prabuseste euro

Liderii greci si cei europeni poarta negocieri dure legate de viitorul statului elen si al zonei euro, insa adevaratele confruntari nu au legatura cu chestiuni fundamentale.

UE pune la bataie soarta uniunii sale monetare, insa nu se poarta discutii pe principii, marul discordiei fiind, de fapt, o problema legata de semantica, se arata intr-un editorial publicat de Bloomberg.

Initial, noul guvern grec a fost aratat cu degetul pentru ca a facut promisiuni iresponsabile in timpul campaniei electorale, care au fost prezentate apoi partenerilor sai ca fiind batute in cuie.

De atunci si pana in prezent, liderii eleni au scazut treptat din pretentii, cea mai importanta concesie fiind renuntarea la ideea ca datoria tarii sa fie stearsa.

Tensiuni intre Germania si Grecia: Berlinul respinge cererea elenilor

Acum, grecii vor un nou program de salvare, care sa vina "la pachet" cu termeni mai blanzi. Insa ei sunt pregatiti sa adopte mai intai un program-punte, de sase luni, care sa faca legatura intre cel care se termina la sfarsitul lunii februarie si cel nou.

Dar se pare ca partenerii europeni au fost deranjati tocmai de termenul "punte" si au insistat ca aceasta tara sa ceara continuarea programului actual.

Asa ca Atena e gata sa isi redenumeasca propunerea de program din "punte", in "extensie".

Cu toate acestea, zona euro (in frunte cu Germania) a pus punctul pe "i": grecii trebuie sa termine cu succes actualul program (eventual, acesta sa devina mai flexibil) si abia apoi sa se discute despre alte solutii.

Iata ghicitoarea. Care e diferenta dintre o intelegere-punte care leaga vechiul program de cel nou si o extensie a programului actual, care oricum devine mai flexibil si care sa fie in vigoare pana cand e adoptat unul nou?

"Pentru observatorul rational, diferenta e prea mica pentru ca sa fie importanta. Insa tocmai din cauza acestei diferente - oricare ar fi ea - euro e pe cale sa se prabuseasca", noteaza sursa citata.

Care e adevarata problema

"Situatia devine si mai absurda, deoarece detaliile referitoare la clauzele puse in perioada de tranzitie oricum nu conteaza. Ceea ce e important cu adevarat este noul program, care va fi incheiat pe termen lung, despre care Europa refuza sa vorbeasca pana cand Grecia nu capituleaza", se mai arata in editorialul Bloomberg.

Cele doua parti nu vorbesc despre necesitatea unui nou acord.

Actualul program de salvare a impus conditii prea dure, care au franat cresterea economica a Greciei. In consecinta, datoria nu a avut cum sa se micsoreze, o eroare asumata atat de FMI, cat si de guvernele UE.

Grecia se supune: A cerut oficial extinderea programului actual

Discutiile despre un nou acord nu vor fi lipsite de probleme, insa elenii au nevoie de masuri mai blande, deoarece au suferit destul: produsul intern brut este mai mic cu o patrime fata de perioada de dinaintea crizei, iar somajul e la 25%.

Dar Grecia a devenit cea mai disciplinata tara din zona euro din punct de vedere fiscal. "E o realizare extraordinara", a transmis FMI anul trecut.

In consecinta, refuzul UE de a ajunge la o intelegere cu Grecia nu e in interesul sau.

"Impasul nu e necesar pentru ca se va ajunge la un dezastru. Daca nu se va trece peste aceasta problema, Germania si partenerii sai vor fi mai vinovati decat elenii pentru prabusirea euro", incheie Bloomberg.

Citeste si:
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, Vasile Dîncu, a anunţat că Guvernul Florin Cîţu va cădea, deoarece PSD nu îşi permite să facă niciun fel de înţelegere...
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea, care a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL în faţa lui Rareş Bogdan, a afirmat ironic că, la Consiliul Naţional de duminică, 26 septembrie, a...
Sursa: Ziare.com