Referendum in Italia: Ce se intampla daca italienii voteaza "Nu"

Duminica, 04 Decembrie 2016, ora 11:00
18922 citiri
Referendum in Italia: Ce se intampla daca italienii voteaza "Nu"
Foto: captura Guardian

Rezultatul referendumului din Italia ar putea arunca Europa intr-un haos politic si economic, iar sistemul bancar italian, inca fragil, se confrunta cu cele mai mari riscuri, potrivit analistilor.

Pe fondul nemultumirii publice generale privind situatia tarii, alegatorii ar putea respinge duminica propunerile premierului Matteo Renzi privind modificarea Constitutiei. Tabara anti-reforme conducea in cel mai recent sondaj de opinie cu 53,5% fata de 46,5%. Soarta referendumului depinde insa de numarul mare de indecisi.

Economia Italiei a stagnat pentru cea mai mare parte a ultimilor 16 ani, iar rata somajului este de 11,5%. Cu exceptia Greciei, Italia a avut cea mai proasta evolutie dintre toate tarile din zona euro de la criza financiara din 2008, potrivit The Independent.

In esenta, masurile propuse de Renzi vizeaza reducerea puterii Senatului, astfel incat propunerile legislative sa necesite doar aprobarea camerei inferioare a Parlamentului, si nu a ambelor camere, cum este procedura in prezent.

"Referendumul s-a transformat intr-un vot la adresa lui Renzi insusi, a carui popularitate s-a prabusit de la alegerile din septembrie 2014", a explicat Jaisal Pastakia, manager de investitii la Heartwood Investment Management, pentru Daily Express.

Renzi a anuntat ca va demisiona in cazul in care italienii voteaza impotriva propunerilor sale, ceea ce ar putea genera o imensa incertitudine politica.

In acest context, la conducerea Italiei ar putea fi propulsat partidul antisistem Miscarea 5 Stele, care ar putea organiza la randul sau un referendum cu privire la apartenenta tarii in zona euro.

Eventuala iesire a Italiei din zona euro ar zdruncina serios proiectul european, fiind vorba de a treia economie a regiunii.

Situatia bancilor din Italia este ingrijoratoare

Un vot negativ duminica ar putea atrage dupa sine panica pe piata financiara intr-un moment in care Italia se confrunta deja cu o criza bancara.

Sistemul bancar italian detine credite neperformante in valoare de 356 de miliarde de euro.

Potrivit unor surse citate de Financial Times, bancile Monte dei Paschi di Siena, Popolare di Vicenza, Veneto Banca, Carige, Banca Etruria, CariChieti, Banca delle Marche si CariFerrara prezinta cele mai mari vulnerabiliati in fata eventualelor turbulente care ar putea lovi pietele financiare dupa referendum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#Italia banci, #referendum Italia, #criza zona euro , #zona euro