Risca Spania sa aiba un "deceniu pierdut" in stil japonez?

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 08:06
2319 citiri
Risca Spania sa aiba un "deceniu pierdut" in stil japonez?

Statele Unite, Marea Britanie si chiar intreaga zona euro au fost asemanate, in contextul crizei creditarii, cu Japonia, tara asiatica fiind sinonima cu o forma particulara de stagnare economica extinsa.

Recent, analistii de la Deutsche Bank au analizat similaritatile dintre Spania, dupa prabusirea pietei imobiliare, si Japonia in anii 1990, scrie CNBC.

Masurile luate de Japonia in contextul crizei economice generate de prabusirea imobiliara din anii 1990 au vizat rate de dobanda apropiate de zero si un transfer masiv al datoriei din sectorul privat in sectorul public. Deflatia si recesiunea usoara care au urmat au adus Japoniei ceea ce analistii numesc "deceniul pierdut", perioada de stagnare economica din 1991-2001.

Exista mai multe zone importante in care Spania de astazi, care ar putea solicita in curand un imprumut din partea creditorilor externi, se aseamana in mod ingrijorator cu Japonia din urma cu doua decenii.

Primul este criza imobiliara din Spania. Un alt aspect consta in nivelul ridicat al indatorarii sectorului privat. Potrivit analistilor Dominic Konstam si Francis Yared de la Deutsche Bank, chiar inainte de inceputul crizei euro, sectorul privat Spania era mai indatorat decat cel din SUA sau Japonia in 1990.

Randamentul obligatiunilor spaniole cu scadenta la 10 ani este, de asemenea, prea ridicat si apropiat de cel observat in cazul Japoniei in urma cu 20 de ani, ceea ce inseamna ca Madridul ar putea avea probleme cu finantarea pe termen lung.

Totusi, Spania nu se afla pe un drum fara intoarcere spre "japonizare", considera cei doi analisti. Tara mediteraneana si-a redus datoria intr-un ritm mult mai rapid comparativ cu Japonia. De asemenea, moneda euro nu s-a depreciat atat de mult cum se estima, dar nici nu a crescut semnificativ pentru a afecta exporturile, asa cum s-a intamplat cu yenul in timpul crizei japoneze.

Politica de relaxare monetara a Bancii Centrale Europene, desfasurata prin intermediul operatiunilor de finantare pe termen lung, a contribuit la ameliorarea situatiei tarii.

Insa cel mai important instrument care va ajuta Spania sa evite soarta Japoniei ar putea fi utilizat de BCE anul viitor, prin relaxarea conditiilor de creditare, aducand sub control randamentul obligatiunilor spaniole.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...