Riscurile pandesc in continuare, in Europa

Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 18:09
2185 citiri
Riscurile pandesc in continuare, in Europa
Foto: Arhiva

Costurile de imprumut ale Spaniei si Italiei au scazut considerabil dupa anuntul presedintelui Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, privind lansarea programului de achizitii nelimitate de obligatiuni guvernamentale.

Daca ratele de dobanda pentru cele doua mari economii europene pot fi sustinute, criza din zona euro se va restrange la proportii mai usor de gestionat. Totusi, exista in continuare riscuri, care se pot materializa in functie de anumite evolutii posibile, scrie The Wall Street Journal.

In primul rand, ameliorarea crizei ridica presiunile pentru mai multa actiune din partea politicienilor. De la inceputul crizei, guvernele europene au folosit momentele de respiro, cum a fost de exemplu perioada in care BCE a acordat bancilor imprumuturi ieftine pe o perioada de trei ani, pentru a face mai putin.

De asemenea, o preocupare de importanta imediata este Spania. Potrivit specialistilor, sentimentul pozitiv de pe pietele a fost generat de presupunerea ca BCE va cumpara obligatiuni guvernamentele de pe piata secundara, iar astfel Spania va trebui sa solicite un pachet de sprijin financiar extern complet.

"Cu randamentele la acest nivel, cred ca Rajoy (premierul spaniol Mariano Rajoy - n.red.) va dori sa astepte. Insa daca asteapta mai mult de cateva saptamani, cererea pentru obligatiuni ar putea scadea, iar randamentele pentru obligatiunile emise de Spania vor urca", considera Justin Knight, analist in cadrul UBS, Londra.

In plus, exista semne de intrebare cu privire la conditiile care vor insoti ajutorul financiar. Draghi a promis interventii "nelimitate", insa guvernele care vor sa beneficieze de acest program trebuie sa se inscrie mai intai intr-un program economic, monitorizat, de preferinta, de catre Fondul Monetar International.

Rajoy a sustinut un acord care sa valideze, in mare parte, ceea ce Madridul a realizat deja, dar oficialii europeni spun ca o astfel de intelegere este putin probabila.

Totusi, economistii sunt ingrijorati de faptul ca, in cazul in care conditiile atasate imprumutului sunt prea dure, riscand slabirea economiei, ar putea anula beneficiile sprijinului acordat. Ce se intampla daca Spania nu indeplineste conditiile si BCE nu mai asigura sprijinul necesar pentru obligatiunile sale?

Chiar daca scenariile pesimiste legate de Spania nu se vor materializa, exista in continuare riscuri legate de Grecia.

Situatia financiara a guvernului elen s-a deteriorat si mai mult in ultimul an ca urmare a incertitudinilor politice si economice. Tensiunile politice dintre Grecia si Germania, dar si alte state din zona euro au incurajat discutiile cu privire la excluderea Atenei din zona euro. In urma unei astfel de actiuni, ar putea urma speculatiile cu privire la care este urmatoarea tara care va urma.

Desi cancelarul german Angela Merkel nu si-a exprimat sprijinul fata de aceasta teorie, in contextul alegerilor care vor avea loc anul viitor, a insista pentru mai mult ajutor pentru Grecia nu reprezinta tocmai o strategie de castig.

Intre timp, crestere economica in regiune va fi in continuare redusa, in cel mai bun caz. Pentru a remedia situatia, bancile trebuie sa reporneasca creditarea la rate de dobanda rezonabile, iar companiile trebuie sa recastige increderea pentru a investi. Iar acest lucru nu se va intampla rapid. Este un investitor curajos acela care pariaza pe faptul ca riscurile au disparut.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#criza zona euro, #Spania imprumut zona euro, #economia zona euro, #program obligatiuni BCE , #zona euro