Romania ar trebui sa adopte moneda euro

Autor: Andreea Paul - presedinte INACO
Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 07:11
6963 citiri

Sunt de parere ca Romania ar trebui sa adopte moneda euro. Si cu cat mai repede, cu atat mai bine.

Exista doua zicale romanesti despre sanatate, care se potrivesc perfect in aceasta chestiune - care in sine vorbeste tot despre un soi de sanatate - despre cea economica a unei natiuni.

O spusa este aplicabila intarzierii adoptarii euro: "Boala lunga, moarte sigura". O alta se potriveste monedei europene pe care o tara responsabila si-ar asuma-o printr-un program de insanatosire grabnica: "Doare, dar face bine".

Aici se afla un raport care clarifica pentru oricine aceasta chestiune, un raport la care am contribuit si eu.

Dar, daca nu sunteti doritori sa cititi cu atentie toate amanuntele prezentate in raport, incerc sa rezum situatia analizata acolo.

Daca vom incerca din toate puterile - adica din toate "puterile" politice, legislative si, desigur, economice - sa aderam la euro asa cum am optat - in 2019 (si inca nu am declarat ca ne-am razgandit), avem unele mari avantaje. Credibilitate, predictibilitate, proiect omogen de tara. Ne tinem de cuvant.

Exista si riscuri, care tin in principal de fragilitatea economiei/a competitivitatii/a productivitatii romanesti. Si de termenul scurt pe care il mai avem la dispozitie.

Criteriile economice de aderare la zona euro le respectam. Criteriile juridice nu le respectam si acestea tin in principal de garantarea independentei politicii monetare prin modificarea statutului BNR, adica a legii care o reglementeaza. Romania mai are putin timp si nu s-a facut mare lucru in aceasta directie, desi rapoartele de convergenta ale Comisiei Europene din 2012 si 2014 cer expres modificarea art. 33 din Legea BNR.

Pana astazi nu am facut altceva decat sa amanam chiar sa ne punem aceasta problema! Am auzit nenumarati analisti financiari si factori de decizie din Guvern sau banci spunand ceva catastrofist de genul - Doamne fereste sa aderam la euro, ca acum are probleme zona euro insasi! Europa si le va rezolva. Doamne fereste sa aderam la euro ca economia Romaniei ar imploda.

Da, astazi chiar asa si este. Dar face cineva ceva pentru ca acest lucru sa se regleze in perspectiva nu prea indepartata? Si nu intr-o perspectiva nedefinita, asa cum propovaduiesc cei sus-amintiti. Ci cat se poate de repede.

Mai avem timp de pierdut? Romania mai poate pierde pasi in drumul spre integrarea totala europeana? Mai avem timp sa privim (iar o referinta folclorica) la drobul de sare care sta sa cada?

Dau in acest sens un singur exemplu dureros, revenind la BNR - din nou, din experienta personala.

Am avut initiativa de a inainta in 2014 o propunere legislativa pentru completarea Legii privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei. Foarte simplu: pentru a adera la euro, Banca Nationala trebuie sa fie o institutie independenta si de un inalt grad de profesionalism. Acesta este unul dintre criteriile juridice pentru aderarea la moneda unica europeana. Astfel, am propus alaturi de alti colegi din Parlament ca membrii Consiliului de Administratie al Bancii Nationale sa fie apolitici si specialisti de inalt nivel in economie, cu doar doua mandate posibile. Proiectul nu a primit nici avizul Guvernului, nici al BNR!

Prin urmare - poate 2019 a devenit o tinta foarte greu de atins, prin grija din ultimii ani a Guvernului de a nu face nimic, de a nu structura un proiect national al aderarii la euro. Dar noi nu ne dam - prin blocarea unor initiative legislative precum cea citata - nici macar sansa unei perspective palpabile a aderarii. Nu vrem sa facem nici macar reformele strict necesare de inceput din acest proces foarte complex al adoptarii monedei europene.

Raportul sus-citat se refera in ultimele sale randuri la varianta amanarii sine die - asa cum facem de fapt in chiar acest moment - a proiectului euro. Si precizeaza cu claritatea conferita de nivelul inalt de analiza stiintifica faptul ca amanarea nu este o optiune pentru ca provoaca pagube mult mai mari decat grabirea intregului proces.

Oricum mergem spre euro, chiar daca acum inchidem ochii precum copiii, crezand ca aceasta responsabilitate va disparea daca nu ii dam atentie. Cu cat va trece mai mult timp, pierderile de tot felul pentru Romania vor deveni din ce in ce mai mari in economie, concret in viata de zi cu zi.

Sunt tentata sa inchei tot in metru popular: Hai sa nu lasam pentru deceniile viitoare ce putem face chiar acum!

Andreea Paul este lector univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale (ASE Bucuresti), deputat de Satu Mare si prim-vicepresedinte al PNL.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Surpriză în tech! O altă companie decât Samsung a depășit Apple în topul vânzărilor smartphone la nivel global
Surpriză în tech! O altă companie decât Samsung a depășit Apple în topul vânzărilor smartphone la nivel global
Xiaomi a reușit să întrerupă pentru scurt timp dominația duetului Samsung și Apple pe piața smartphone globală. În luna august, Xiaomi a urcat pe a doua poziție în topul vânzărilor,...
Sony a refuzat oferta Intel pentru PlayStation 6. Cine se va ocupa de procesoarele celei mai avansate console
Sony a refuzat oferta Intel pentru PlayStation 6. Cine se va ocupa de procesoarele celei mai avansate console
Potrivit unor surse din industrie, Intel a purtat negocieri cu Sony încă din 2022 pentru a obține un contract în valoare de 30 de miliarde de dolari, vizând motorizarea viitoarei serii de...
#Romania zona euro, #Romania moneda euro , #zona euro
  1. Surpriză în tech! O altă companie decât Samsung a depășit Apple în topul vânzărilor smartphone la nivel global
  2. Sony a refuzat oferta Intel pentru PlayStation 6. Cine se va ocupa de procesoarele celei mai avansate console
  3. Apple se confruntă cu un nou scandal în Europa! Ce proces s-a întocmit împotriva gigantului tech
  4. CEO-ul și directorul financiar al Ford, șocați după ce au condus o mașină electrică chinezească. „Tipii ăștia sunt înaintea noastră"
  5. Snapchat își rezervă dreptul de a folosi fețele utilizatorilor în reclame animate de AI. Cum funcționează „My Selfie”
  6. Măsurile stricte pregătite de Instagram pentru protecția minorilor în mediul online. Care va fi implicarea părinților
  7. Utilizatorii Samsung și-ar putea pierde funcția de încărcare Wireless. Ce obligații are compania sa facă pentru a evita asta
  8. Nicușor Dan susține că i-ar "plăcea" să preia Metroul la Primăria Capitalei. Ce condiție pune
  9. Rectificarea bugetară ajută sistemul public de pensii. Venituri majorate substanțial
  10. Telefonul de ultimă generație care a ajuns să coste 10 mii de dolari! Ce „știe” să facă