Romania nu va trece la euro pana in 2019 - De ce renuntam la obiectiv si cand va fi anuntata noua tinta

Miercuri, 27 Aprilie 2016, ora 17:59
9633 citiri
Romania nu va trece la euro pana in 2019 - De ce renuntam la obiectiv si cand va fi anuntata noua tinta

Guvernul a discutat miercuri, in sedinta saptamanala, despre adoptarea euro si a aprobat programul de convergenta 2016-2019 printr-un memorandum, renuntand oficial la obiectivul de adoptare monedei unice peste trei ani, pentru ca a devenit nerealist.

Noua tinta va fi anuntata abia dupa realizarea unui consens politic si social in acest sens, transmite News.ro.

Isarescu: Romania nu poate adera la zona euro in 2019 - Care sunt motivele

Guvernul a adoptat oficial obiectivul de aderare la zona euro de la 1 ianuarie 2019 la inceputul anului 2014. Insa guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat, in septembrie 2015, ca aceasta tinta nu mai este fezabila.

Oficialul BNR a precizat ca tara noastra ar trebui sa intre in mecanismul ratelor de schimb (ERM II), anticamera zonei euro, cel tarziu la jumatatea acestui an pentru a putea intra in zona euro in 2019.

Huffington Post: Zona euro are necazuri, dar Romania tot vrea sa adere

"Guvernul isi mentine angajamentul de adoptare a monedei euro. O data concreta va fi stabilita dupa realizarea unui calendar de trecere la moneda euro, care va fi finalizat pana la urmatoarea editie a programului de convergenta", se precizeaza intr-un comunicat al Executivului, transmis dupa terminarea sedintei saptamanale.

"Stabilirea unei date certe privind adoptarea monedei euro necesita un consens politic si social larg si o mai buna intelegere a eforturilor necesare atingerii acestui obiectiv", se mai arata in document.

Romania a ajuns sa indeplineasca aproape toate conditiile nominale pentru a intra in zona euro, insa situatia s-ar putea schimba din cauza riscurilor de derapaje bugetare generate de anul electoral sau de relaxarea fiscala introdusa prin noul Cod Fiscal.

Care sunt criteriile

Criteriile nominale de convergenta la zona euro, stabilite in tratatul de la Maastricht, din 1992, sunt, in principal, mentinerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din produsul intern brut (PIB), un nivel al datoriei publice de cel mult 60% din PIB si un nivel al inflatiei cu cel mult 1,5 puncte procentuale peste media celor mai performante state membre ale UE.

De asemenea, medie dobanzilor pe termen lung nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2 puncte procentuale media celor mai performanti membri, iar fluctuatia cursului de schimb trebuie sa se situeze in marja plus/minus 15%.

Cele mai mari riscuri sunt, potrivit analistilor financiari, legate de deficitul bugetar, fixat la 3% din PIB pentru 2016. Insa guvernul sustine ca dezechilibrul bugetar nu va depasi plafonul de 3% din PIB in 2016 si 2017. Totusi, Executivul admite ca obiectivul bugetar pe termen mediu (cunoscut sub acronimul MTO) va fi ratat.

Insa dincolo de respectarea parametrilor nominali pentru intrarea in zona euro, economistii spun ca Romania are nevoie si de o apropiere in termeni de nivel de trai al populatiei si de infrastructuri de statele din vestul Europei, asa numita convergenta reala.

"Indeplinim aproape toate criteriile de convergenta nominala la euro. Nu avem o autostrada care sa traverseze Carpatii, nu avem nici macar o centura a Bucurestiului", a avertizat recent guvernatorul Mugur Isarescu.

In 2014, ultimul an pentru care exista statistici disponibile, Romania se situa la 55% din media UE dupa nivelul PIB/locuitor la paritatea puterii de cumparare, considerat cel mai important indicator al convergentei reale.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...