A salvat zona euro in 2012 cu doar cateva cuvinte. Va reusi si anul acesta?

Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 18:37
3591 citiri
A salvat zona euro in 2012 cu doar cateva cuvinte. Va reusi si anul acesta?

Cu doar doua afirmatii concise, Mario Draghi a tinut zona euro intacta anul trecut. In 2013, seful BCE trebuie sa ridice la nivelul unor noi standarde.

Banca Centrala Europeana estimeaza ca economia zonei euro se va contracta cu 0,3% in acest an, iar pietele raman sceptice cu privire la capacitatea unor tari cu economii slabite, precum Spania si Italia, de evita programele oficiale de sprijin financiar.

De asemenea, drumul catre consolidarea uniunii economice si fiscale va inainta cu mare dificultate in 2013, deoarece doua importante economii europene, Germania si Italia, se pregatesc de alegeri.

In acest context, Draghi se poate pregati pentru un an plin de activitati, scrie Reuters.

Aflat la conducerea BCE de doar opt luni, Draghi a reusit sa salveze la timp zona euro. "In timpul mandatului nostru, suntem pregatiti sa facem orice este necesar pentru a salva euro.

Si credeti-ma va fi suficient", asigura el in luna iulie.

Planul sau curajos a constat in conceperea unui program de achizitii nelimitate de obligatiuni suverane emise de tarile confruntate cu dificultati economice, in scopul reducerii costurilor de imprumut ale acestora. In schimb, tarile in cauza ar trebui sa isi asume o serie de obiective economice dure.

Lovitura de geniu sau poate doar noroc, simpla amenintare a fost suficienta pentru ca randamentele obligatiunilor spaniole si italiene sa scada cu doua puncte procentuale, la un nivel considerat sustenabil, fara sa fie necesar ca BCE sa intervina.

Ceea ce a fost perfect, deoarece cel mai influent membru al Consiliului BCE, germanul Jens Weidmann, s-ar fi opus aplicarii unui astfel de plan.

In 2013, Draghi va trebui sa se ridice la inaltimea asteptarilor fara a produce o noua scindare in interiorul BCE, care ar arunca in aer increderea pe care italianul a redat-o pietelor.

Prima amenintare se intrevede deja, sub forma tensiunilor din Italia, unde guvernul tehnocratului Mario Monti s-a prabusit si nu exista nicio garantie ca alegerile de la inceputul acestui an vor aduce la conducere un guvern puternic angajat fata de reforma economica, situatie care va duce criza la un nou nivel.

Totodata, BCE ar putea fi nevoita, pana la urma, sa activeze programul de achizitii de obligatiuni pentru Spania. Orice interventie va trebui sa fie suficient de puternica pentru a sustine credibilitatea angajamentului lui Draghi.

Acestor presiuni li se adauga si provocarea de a construi un mecanism de supervizare bancara in cadrul BCE in acest an. Noul mecanism prevede ca BCE va supraveghea pana la 150 de banci mari din cele aproximativ de 6.000 din UE si va avea autoritatea de a interveni in bancile mici daca va considera necesar.

Si desigur, Draghi nu se poate sustrage de la principala sa atributie, cea vizand politica monetara. Momentan, acesta s-a limitat la lansarea planului de achizitii de obligatiuni, mentinand dobanda cheie la nivelul de 0,75%.

Totusi, cu milioane de someri in sudul Europei, opinia publica ar putea respinge puternic orice alte masuri pentru reducerea deficitelor si pentru revizuirea pietei muncii, politici promovate de BCE, iar Draghi va trebui sa apeleze la noi "trucuri" in 2013, noteaza The Wall Street Journal.

Citeste si:
Nelu Tătaru, mesaj dramatic fără destinatar: "Oamenii au înțeles că sănătatea nu se negociază, unii politicieni însă nu"
Nelu Tătaru, mesaj dramatic fără destinatar: "Oamenii au înțeles că sănătatea nu se negociază, unii politicieni însă nu"
Preşedintele PNL Vaslui, Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii, a declarat joi, 28 octombrie, că "sănătatea oamenilor nu se negociază", afirmând că românii au înţeles acest lucru,...
Liderul UDMR, despre instabilitatea unei coaliții. „Indiferent dacă ei negociază cu PSD sau cu USR, toţi se uită la celălalt ca la adversari. Conflictul se va repeta”
Liderul UDMR, despre instabilitatea unei coaliții. „Indiferent dacă ei negociază cu PSD sau cu USR, toţi se uită la celălalt ca la adversari. Conflictul se va repeta”
Preşedintele UDMR, vicepremierul interimar Kelemen Hunor, consideră că este necesar un guvern susţinut de o majoritate şi pentru aceasta trebuie să existe perspectiva că se poate merge...
Sursa: Ziare.com