Sanse mari ca Grecia sa iasa din zona euro - analisti

Joi, 23 August 2012, ora 07:49
2046 citiri
Sanse mari ca Grecia sa iasa din zona euro - analisti
Foto: Bloomberg

Analistii de la Citigroup considera ca exista in continuare 90% sanse ca Grecia sa iasa din zona euro, in contextul in care premierul elen se pregateste sa le solicite liderilor europeni o amanare a implementarii masurilor de austeritate.

"Avertizand cu privire la consecintele negative si solicitand mai mult timp si nu mai multi bani, domnul Samaras pare sa testeze spatiul de manevra din partea Germaniei. Desi exista un mesaj puternic din partea guvernului german potrivit caruia acesta nu este dispus sa acorde mai multi bani Greciei, pare sa existe o mai mare disponibilitate in ceea ce priveste timpul.

Oricum, in conditiile in care Grecia continua sa aiba un deficit primar, mai mult timp inseamna necesitati mai mari de finantare, ceea ce sugereaza faptul ca diferentele dintre Grecia si Troica vor fi greu de depasit", a comentat Jurgen Michels, analist Citigroup, potrivit The Telegraph.

Premierul grec, Antonis Samaras, participa la o serie de intalniri cu lideri importanti din zona euro, cu ocazia carora le va cere creditorilor mai mult timp pentru a implementa noua runda de masuri de austeritate si reformele solicitate.

Samaras a precizat ca Grecia nu solicita mai multi bani si ca isi respecta angajamentele.

"Dar trebuie sa stimulam cresterea pentru a reduce deficitul. Tot ce vrem este putin 'aer' pentru a revitaliza rapid economia si pentru a creste veniturile tarii", a declarat Samaras, citat de BBC.

Presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, s-a aratat miercuri la Atena total impotriva unei iesiri a Greciei din zona euro, stabilind ca prioritate asanarea finantelor tarii.

"Ma opun total iesirii Greciei din zona euro. Aceasta nu ar ajuta si ar crea riscuri majore pentru celelalte tari", a declarat Jean-Cluade Juncker, la incheierea intrevederii cu premierul grec.

El a confirmat ca nicio decizie nu este asteptata imediat la cererea Greciei privind o amanare suplimentara de doi ani, ceea ce ar insemna ca in 2016 in loc de 2014 tara sa revina la echilibrul bugetar.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Grecia iesire zona euro, #negocieri Grecia lideri UE , #zona euro