Secrete din spatele zonei euro: Misterul "tarii din umbra"

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 22:17
4915 citiri
Secrete din spatele zonei euro: Misterul "tarii din umbra"

Cine sunt conducatorii tiranici care ii obliga pe greci sa economiseasca si sa chibzuiasca atent finantele tarii? Ce forta intunecata tine piept cipriotilor de ceva timp incoace? Pot fi acestea actiunile unei tari in spatele careia se ascunde moneda euro si care prefera sa stea in umbra?

"Tara din umbra" - suna cumva ciudat, a taram din "Razboiul Stelelor sau "Stapanul Inelelor". Nici una, nici alta. Ca exista o tara din umbra, care controleaza euro, nu este doar o fantezie a unor adepti ai teoriilor conspirationiste, ci o spune chiar unul dintre cei mai cunoscuti experti economici ai Germaniei, Thomas Mayer, fostul economist-sef al Deutsche Bank.

El are pregatita si o structura a tarii din umbra: un guvern din umbra (Consiliul European), un organ executiv (Eurogrupul) si trupa mobila de actiune (asa-numita Troica).

Independenta BCE

"Fara aceasta tara din umbra, euro nu ar fi supravietuit", spune Mayer. Conform lui, pentru ca o uniune monetara sa functioneze exista doar doua posibilitati. In primul rand, aceasta trebuie sa dispuna de o banca centrala independenta, care sa asigure stabilitatea monedei unice, iar tarile membre sa fie state suverane si sa respecte reguli stricte, dinainte stabilite. Aceasta a fost ideea initiala a uniunii monetare, conform criteriilor de la Maastricht.

Nimeni, insa, nu s-a simtit obligat sa respecte regulile jocului si, astfel, s-a ajuns la a doua posibilitate ca uniunea monetara sa fie viabila. Cu ajutorul unei banci centrale europene, care acum nu mai este privita ca un pazitor al valutei comune, ci ca un jucator politic. Acest lucru s-a vazut clar, atunci cand banca a refuzat sa acorde un nou imprumut Ciprului, fortand astfel guvernul cipriot sa stea in genunchi.

Sau cand, de pilda, Mario Draghi, seful BCE, a conceput un program de achizitii nelimitate de obligatiuni suverane emise de tarile confruntate cu dificultati economice, in scopul reducerii costurilor de imprumut ale acestora. In schimb, tarile in cauza ar fi trebuit sa isi asume o serie de obiective economice dure.

Si cum BCE s-a transformat, usor, usor, intr-o banca politica, ce acopera datoriile membrilor sai, si cum majoritatea tarilor cu probleme s-au imprumutat in euro, BCE are nevoie de un stat al sau. "Cum un astfel de stat nu exista, o astfel de misiune revine unei 'tari din umbra'", mai spune Mayer.

Tarile se opun

"Asta vedem ca se intampla acum", mai spune expertul. Conform lui, "tara din umbra" este hranita cu intelegeri de care majoritatea europenilor nu a auzit. Stie cineva ce inseamna "Two Pack" sau "Six Pack"? Sau are idee cineva, cu adevarat, ce presupune acel pact fiscal? "Aceste intelegeri ingradesc suveranitatea nationala si obliga tarile membre sa pastreze disciplina impusa, pentru a ramane in sistemul valutar al monedei in care si-au luat creditele", spune Mayer.

Tarile, insa, au inceput sa se impotriveasca. Guvernul cipriot a ezitat vreme indelungata sa accepte pachetul de masuri fiscale si chiar a amenintat ca va lasa tara sa falimenteze. In Italia, oamenii au aratat cartonasul rosu unui guvern pe care nimeni nu a vrut sa-l mai aleaga. "Reprezentantul 'tarii din umbra', Mario Monti, a fost penalizat de alegatorii italieni", declara Mayer.

Acum, in parlamentul italian nu poate fi alcatuita o majoritate, iar tara este neguvernabila. In eurozona, somajul creste, economia stagneaza iar protestele impotriva austeritatii se intetesc in Grecia, Spania si alte tari aflate in dificultate, scrie Deutsche Welle.

La fel ca in zona rublei

Problema de astazi a zonei euro arata cam asa: avem un sistem al datoriilor in moneda unica si o banca centrala, dar fara o tara de baza care sa stea in spatele acesteia. "Istoria cunoaste exemple bune in acest sens, si ne reamintim de zona rublei din trecutul apropiat", mai spune economistul german.

Rubla era moneda fostelor tari sovietice, dupa caderea URSS. Atunci, tarile care foloseau rubla aveau creditele finantate de o banca centrala. In 1992, cand tarile baltice au ajuns la o inflatie economica mare, au decis sa iasa din sistemul unic al rublei. Un an mai tarziu, Rusia a facut la fel, iar acesta a fost sfarsitul acelei uniuni monetare.

"Daca nu vom reusi sa hranim autoritatea 'tarii din umbra', putem avea aceeasi soarta cu a uniunii rublei", atentioneaza Mayer in incheiere.

Citeste si:
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, 18 septembrie, la Şcoala de Vară a TNL din staţiunea Venus, că se aşteaptă ca tinerii liberali care vor fi prezenţi la congresul din...
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a testat sâmbătă, 18 septembrie, noul model Dacia Duster, varianta facelift produsă la Mioveni. Șeful statului a mărturisit că experienţa şofatului a fost...
Sursa: Ziare.com