Slovacia, implorata de Bruxelles sa sustina euro ajutand Grecia

Joi, 07 Iulie 2011, ora 22:55
1625 citiri
Slovacia, implorata de Bruxelles sa sustina euro ajutand Grecia

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a facut apel joi la autoritatile de la Bratislava sa sustina moneda unica europeana ajutand Grecia, ceea ce Slovacia, membra a zonei euro din 2009, a refuzat pana in prezent sa faca.

"Nu este vorba doar de Grecia, ci de salvgardarea stabilitatii financiare a zonei euro", a declarat Van Rompuy presei la incheierea unei intalniri cu premierul slovac Iveta Radicova, potrivit AFP.

Slovacia, care a aderat la zona euro in 2009, a fost singura tara membra care a refuzat sa participe in 2010 la primul imprumut acordat Greciei.

Guvernul de coalitie de centru-dreapta, aflat la putere la Bratislava din iulie 2010, a lasat sa se inteleaga c-ar putea sa se opuna, de asemenea, unui nou imprumut.

Zona euro a exclus riscul unui faliment al Greciei, dand sambata "unda verde" acordarii unui imprumut de 8,7 miliarde de euro, care trebuie sa ajute Atena sa-si ramburseze datoria incepand de la jumatatea lunii iulie.

Dar, incepand cu luna septembrie, se va pune problema deblocarii unei noi transe din ajutorul promis Greciei in mai 2010, in cadrul unui plan international de salvare de 110 miliarde de euro.

"Le cerem si altor state membre, care sunt intr-o situatie mai buna, sa furnizeze garantii. Nu cerem cadouri, cerem imprumuturi care vor fi platite cu dobanda", a subliniat Van Rompuy, precizand ca "euro este o moneda puternica si stabila".

La randul sau, Radicova a indicat faptul ca ne aflam "in fata unor cetateni nemultumiti, carora trebuie sa li se explice ca nu exista alta optiune", adaugand ca tara sa "se ocupa de probleme pe care nu ea le-a creat".

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Slovacia euro, #ajutor Grecia euro, #CE Slovacia Grecia , #zona euro