Soarta zonei euro, in mainile Angelei Merkel

Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 18:42

   

Soarta zonei euro, in mainile Angelei Merkel
Presiunile asupra cancelarului german, Angela Merkel, de a fi de acord cu emiterea unor obligatiuni denominate in euro, comune celor 17 state membre, au inceput sa se inteteasca, pe masura ce lideri europeni si analistii au ajuns la concluzia ca aceasta este singura solutie pentru stoparea crizei din zona euro.

In ciuda opozitiei ferme fata de aceasta idee, Germania ar putea sa nu aiba de ales. Desi randamentele cerute pentru obligatiunile sale nu au crescut, ca in cazul Frantei, de exemplu, o tara care beneficiaza tot de rating maxim, AAA, si Germania are probleme de finantare.

Miercuri, nu a reusit sa convinga destui investitori sa cumpere obligatiuni cu maturitate la zece ani. Din suma scontata pentru acesta licitatie, de 6 miliarde de euro, Germania a reusit sa stranga doar 3,889 de miliarde de euro, 35% din obligatiuni ramanand fara cumparatori. Randamentul cerut a fost de numai 1,98 la suta, in timp ce, pentru obligatiunile spaniole pe trei luni, s-a cerut un randament record pentru zona euro, de 5,11 la suta, mai mult decat dublu fata de licitatia similara din octombrie, potrivit Bloomberg.

Un alt semn al presiunilor exercitate de piata il reprezinta si majorarea imprumuturilor acordate de Banca Centrala Europeana, pana la cel mai inalt nivel din 2009 pana in prezent. In ultimele sapte zile, BCE a alocat 247,2 miliarde de euro bancilor.

Randamentele pentru obligatiunile franceze au urcat, la randul lor, dovada a extinderii crizei datoriilor la statele cu economii mari si rating maxim.

Cu toate acestea, Merkel continua sa sustina ca emiterea unor eurobonduri comune nu reprezinta un curs de actiune potrivit in acest moment. "Discutarea despre eurobonduri, in mijlocul crizei, este total nepotrivita", a precizat cancelarul german.

Germania nu a respins categoric posibilitatea emiterii de euroboduri comune. Insa Berlinul insista ca, inainte de incercarea de a strange bani de pe pietele financiare in mod concertat, cele 17 state membre trebuie sa se supuna unor reguli mult mai severe privind disciplina fiscala.

Implementarea unor astfel de reguli ar dura mult timp, iar analistii sunt de parere ca Merkel nu are acest lux la dispozitie, anume sa astepte ca economiile tarilor afectate de criza sa-si revina, astfel incat sa poata fi puse in aplicare masurile dorite de Germania.

Merkel se afla, astfel, in fata unei decizii extrem de importante, de care depinde soarta zonei euro: sa ia orice masuri ar fi necesare pentru salvarea uniunii, inclusiv emiterea de eurobonduri comune, sau sa permita Italiei sa intre in incapacitate de plata, avand in vedere ca investitorii ii cer randamente din ce in ce mai mari.

Variante pentru salvarea zonei euro

Comisia Europeana a anuntat, miercuri, propuneri care leaga emiterea de eurobonduri de noi puteri atribuite institutiei, care va putea interveni in formarea bugetelor nationale, ducand exact la disciplina ceruta de Germania.

"Este clar faptul ca orice tip de eurobonduri vor trebui sa mearga mana in mana cu o supraveghere fiscala substantial intarita si o coordonare politica", a declarat Olli Rehn, comisarul european pentru probleme economice si monetare.

Insa membrii coalitiei de centru-dreapta aflata la conducere in Germania sunt foarte sceptici in fata unui asemenea program, fiind de parere ca tarile sudice vor vedea o oportunitate pentru a renunta la masurile de reducere a cheltuielilor. "In momentul in care renuntam la presiune, aceste tari se vor complace in starea in care sunt", a declarat Wolfgang Shauble, ministrul german de Finante, citat de The Wall Street Journal.

In plus, emiterea de eurobonduri comune ar cere si schimbarea Constitutiei Germaniei, iar, pentru acest lucru, este nevoie de un consens intre toate partidele politice.

Toate aceste probleme vor fi discutate la intalnirea de la Strasbourg dintre Merkel, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si noul premier italian, Mario Monti. De altfel, Merkel si Sarkozy i-au cerut lui Monti sa vina cu "idei noi" pentru iesirea din criza. Prim-ministrul italian, insa, este un adept al emiterii de eurobonduri comune si a precizat ca nu vede in acest lucru o "metoda de a scapa de disciplina fiscala, ci o unealta care poate contribui la stabilizarea pietelor".

O alternativa luata in considerare de cancelarul german, in vederea rezolvarii crizei, ar fi crearea unei uniunii fiscale, in care parlamentele nationale ar ceda total controlul asupra bugetelor. Statele care ar incalca reglementarile privind datoriile si deficitul ar fi penalizate sever, prin "restrictionarea substantiala a suveranitatii", potrivit lui Merkel.

Dilema Germaniei este faptul ca o asemenea integrare ar dura prea mult timp, iar investitorii deja si-au indreptat atentia si asupra obligatiunilor sale.

Intre timp, costul finantarii pentru majoritatea statelor din zona euro este in crestere alarmanta, investitorii temandu-se nu doar de intrarea in incapacitate de plata a unora dintre ele, ci chiar de destramarea zonei euro.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3800 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Nastratin
rank 1
alo, Merkel?...Geonel e liber si poate va ajuta!
Germania a profitat enorm de pe urma monedei euro, acum e timpul sa...plateasca!...urmeaza scufundarea monedei impusa de masonii Satanei, adica ovreii...!
paraipan
rank 5
Ce miini de .. aur are! Ce .. shtrudele, ce shnitzele, ce .. lin cu
smintina, ce ... cum se spune bah ... galushti cu prune pe limba lu' Goethe? Totul stropit cu un vin de Mosella. Ce viatza dulce pe Herr Merckel!
Adevarat, ca'n ultimele 3 zile Ghermanica n'a mai vindut nici un Bond, ca nu i le mai cumpara nimeni. Sint ... prea jos. Ce efect pervers. Spania le ofera la 7%, da' nu i le ia nimeni ca nu stii daca mai vezi banii, iar Germania le ofera la 1.6%, si iar nu le ia nimeni, ca's prea jos. Ce mina de ... Greenspan!
Angelikoooo, .. mai baga un rind ca'mi place. Snitzel & Shtrudel, .. miam!
bogdan4153
rank 2
Soarta zonei euro, in mainile Angelei Merkel
Soarta zonei euro, pe mana unei tute!

Sa mai zici ca Soarta nu are simtul umorului!
Grasul
rank 5
Dupa cum se vede Germania nu poate acoperii cheltuielile intregii
Europe asa ca nu poate accepta obligatiunile denominate fara masuri de disciplina fiscala severa pentru toate statele membre ale zonei Euro!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor