Soros: Europa s-ar descurca mai bine daca Germania ar renunta la euro

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 22:50
3384 citiri
Soros: Europa s-ar descurca mai bine daca Germania ar renunta la euro

Celebrul investitor financiar, George Soros, a lansat o critica dura la adresa rolului pe care il joaca Germania in criza euro, sugerand faptul ca perspectivele zonei euro sunt periclitate de prezenta unui jucator economic atat de puternic, precum Germania.

In cadrul unui discurs tinut la Frankfurt, Soros a declarat ca Germania a mers prea departe in timpul crizei cipriote, ca risca la randul sau sa intre in recesiune si ca ar trebui fie sa paraseasca zona euro, fie sa renunte la opozitia contra eurobondurilor, noteaza The Guardian.

"Prima mea optiune sunt eurobondurile; a doua ar fi ca Germania sa paraseasca zona euro", a declarat Soros in cadrul unei conferinte intitulate "Cum sa salvam Uniunea Europeana de criza euro".

"Depinde de Germania daca va autoriza sau nu eurobondurile. Insa nu are niciun drept de a opri statele adanc indatorate din incercarea de a scapa de mizerie printr-o emisiune colectiva de eurobonduri. Altfel spus, daca Germania se opune eurobondurilor, ar trebui sa ia in calcul sa se retraga din zona euro si sa-i lase pe altii sa le introduca", a explicat Soros.

Adresandu-se direct cancelarului german Angela Merkel si votantilor germani care se vor prezenta la urne la finalul acestui an, Soros a insistat pe necesitatea ca tara sa-si schimbe cursul politicii.

"Problema financiara consta in aceea ca Germania impune politicile gresite zonei euro. Austeritatea nu functioneaza. Nu se poate micsora datoria prin micsorarea deficitelor. In problema sprijinului pentru Cipru, Germania a mers prea departe... cancelarul Merkel ar fi preferat sa amane problema crizei din zona euro pana dupa alegeri, insa aceasta este mai actuala decat oricand. Publicul german s-ar putea sa nu constientizeze faptul ca Ciprul a fost o enorma victorie politica pentru Merkel. Nicio tara nu va mai indrazni sa-i puna la indoiala vointa", a spus el.

In privinta Germaniei, Soros considera ca, desi in prezent este protejata de criza care s-a raspandit peste tot in regiune, totusi, pana la sfarsitul lui 2013, economia acesteia va intra la randul sau in recesiune. Si aceasta pentru ca exporturile Germaniei vor fi afectate de concurenta facuta de Japonia - ca urmare a slabirii yenului - dar si de slabirea continua a puterii de cumparare din Europa.

Solutia, atat pentru Germania cat, mai ales, pentru zona euro, ar fi renuntarea la moneda unica.

"Daca Germania pleaca, euro s-ar deprecia", considera investitorul. "Tarile indatorate si-ar recastiga competitivitatea. Ca urmare a devalorizarii, datoria s-ar diminua in termeni reali; daca ar putea emite eurobonduri, temerile legate de posibile falimente ar disparea. Datoria europeana ar deveni brusc sustenabila iar Europa ar putea scapa de depresiunea economica", mai spune el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#George Soros datorie europeana, #Germania zona euro, #discurs soros germania, #destramare zona euro , #zona euro
Comentarii