Spania apeleaza pentru prima data la fondul de rezerva pentru pensii

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 15:13
1769 citiri
Spania apeleaza pentru prima data la fondul de rezerva pentru pensii
Foto: Arhiva

Spania va apela pentru prima data la fondul de rezerva al sistemului de pensii pentru a "acoperi o parte din necesitatile trezoreriei", a anuntat vicepremierul Soraya Saenz de Santmaria, cu ocazia unei conferinte de presa.

Guvernul spaniol a prezentat joi un nou program de reforme economice si a anuntat bugetul pentru anul viitor, in contextul amplificarii tensiunilor politice si sociale, scrie The Wall Street Journal.

Soraya Saenz de Santmaria a precizat ca autoritatile intentioneaza sa utilizeze aproximativ 3,06 miliarde de euro din fondul de pensii al tarii pentru a "acoperi o parte din necesitatile trezoreriei". Oficialul nu a oferit mai multe detalii.

Fondul, creat in 1990 pentru a garanta plata pensiilor, acumulase 66,8 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut, din contributiile la asigurari sociale ale muncitorilor spanioli.

Guvernul a confirmat, totodata, infiintarea unei agentii care sa monitorizeze guvernele regionale si sa se asigure ca acestea sunt in conformitate cu eforturile Madridului privind controlul cheltuielilor si reducerea deficitului tarii la 4,5% din produsul intern brut anul viitor.

Anuntul a fost facut intr-un moment critic pentru Spania, premierul Mariano Rajoy fiind constrans sa solicite un imprumut din partea Uniunii Europene.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Spania fond rezerva pensii, #criza Spania fond rezerva , #zona euro