Spania, nu Grecia, este adevaratul test pentru zona euro - Bloomberg

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 22:56
1305 citiri
Spania, nu Grecia, este adevaratul test pentru zona euro - Bloomberg
Foto: Arhiva

Testul decisiv pentru recuperarea economiei din zona euro nu a fost niciodata Grecia, ci Spania, iar cele mai recente semnale arata ca statul iberic este un proiect esuat.

Planul de austeritate al Guvernului nu a castigat increderea investitorilor, iar acest lucru ar putea reprezenta o amenintare pentru intreaga Uniune Europeana.

Problema nu este ca reformele au fost prea timide, ci, din contra, urmarind indicatiile UE, Spania promite ca va avea cea mai ampla reforma fiscala, scrie Bloomberg.

Reducerea deficitului de la 8,5% la 5,3%, in conditiile in care, in acest an, Spania va inregistra o crestere economica negativa, implica un efort de intarire a politicii fiscal-bugetare, echivalent cu 4% din PIB. In plus, somajul a ajuns la un nivel record, de 23%.

Potrivit publicatiei citate, economia elena este mica, insa cea a Spaniei este a patra din zona euro. Iar daca se va prabusi, exista posibilitatea ca sa afecteze grav intregul bloc monetar.

Desi Banca Centrala Europeana a injectat lichiditati in sistemul bancar, care au reusit sa stabilizeze finantele zonei euro, inrautatirea situatiei Spaniei poate insemna ca aceata a fost doar un efect de suprafata, care nu a schimbat nimic in mod fundamental.

Aceasta tara este atrasa intr-un vicios cerc economic, fiscal si politic, care va duce la o prabusire. Chiar si acum, cand partenerii europeni dispusi sa o ajute, statul iberic reprezinta o amenintare. Insa daca acestia nu vor sa intervina rapid, iar Spania va cadea in capcana datoriilor, daunele produse de colapsul financiar al acestei tari vor fi inimaginabile, cu mult mai mari decat era de asteptat de la Grecia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#criza economica Spania, #prabusire Spania, #criza economica Spania Grecia , #zona euro