Spania se pregateste de "hasta la vista" binelui. Urmeaza ... (Opinii)

Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 16:05
6947 citiri
Spania se pregateste de "hasta la vista" binelui. Urmeaza ... (Opinii)

Pe mai toate meridianele, cazanul in care fierbe smoala recesiunii se afla sub presiune. Doar tarile cu emiri, sultani si califi privesc cu detasare catre pantecoasele lor avutii masurate in miliarde de barili. In Manhattan, protestele rup linistea in creierii diminetii cu amenintari fatise: "Inchideti Wall Street!" sau "Noi suntem cei 99%!"

Dincoace de Atlantic, problemele devin tot mai acute, state intregi tremurand de-a randul la apelul severului profesor, pe numele lui, criza. Daca in mirifica Elada s-a dat oarecum tonul la un timid sirtaki de usurare dupa radierea masiva a datoriilor, Italia postberlusconiana si-a gasit un nedorit camarad de saracie.

Este vorba de Spania, devenita motiv major de ingrijorare la capitolele sector bancar, datorie de stat, somaj si economie stationara. Ibericii, care constituie a patra mare putere economica din zona euro, au fost pana acum in penumbra atentiei mondiale, protagonistele notelor de corigenta fiind cele doua state amintite.

Celebrul tais al otelului de Toledo devine inofensiv in fata neimblinzitei fiare a ineficientei economice, in vreme ce din tribunele ad-hoc ale arenei populare asistenta nu mai are suflu sa scandeze un simplu "ole". De urechile-trofeu ale victoriei nici nu mai poate fi vorba.

Analistii prestigioasei banci elvetiene Credit Suisse cred ca este nevoie ca salariile anhajatilor spanioli sa scada cu peste 10 procente in urmatorii cinci ani pentru ca economia sa-si revina pana la un nivel acceptabil de competitivitate.

Exista suficient de multi experti care considera ca preturile imobiliarelor, un factor cheie pentru bancile din acest stat, trebuie sa se micsoreze in continuare.

Desi ele au scazut cu mai bine de o patrime fata de cota maxima inregistrata inainte de criza din 2008. Exemplul poate fi oferit de Irlanda, unde costurile acestor bunuri s-au pravalit cu 43% in acelasi segment de timp.

Spuneam despre elementul decisiv al afacerilor imobiliare din Spania, deoarece bancile de acolo au alimentat consistent sectorul in cauza pana la un boom fara precedent. Acum a venit adevarata factura scadenta, iar bancherii se confrunta cu un examen extrem de dificil. Nu este inlaturata nici ipoteza recapitalizarii.

Cu atat mai mult cu cat economia se afla in pozitia stop joc ca o consecinta a exportului deficitar si cererii interne. Drept urmare, apar ca iminente premisele aplicarii unor sporite masuri de strangere a curelei, pentru ca El Cid sa nu cada de pe cal. Fireste, proverbialul temperament latin va replica agresiv la presiunile impuse populatiei, iar primejdia tulburarilor sociale nu este deloc ignorabila.

Lancea unui Don Quijote mai putin boem si principial ar putea lovi cel putin una din velele morii in care sulfa vantul de pustiire.

Ceva mai incoace, spre Rasarit, nelinistea majora privind Europa Centrala si de Est este aceea ca banii de la Soare Apune s-ar putea sa nu mai vina. Retragerea finantarilor din partea continentului unde portofelele mai au osanza este in stare sa directioneze cererile de ajutor catre hulitul FMI. Cel putin asta e concluzia unei analize efectuate de Reuters.

Masura nu ar fi o surpriza. De la runiarea sandramalei Lehman Brothers, la sfarsitul lui 2008, bancile occidentale si-au micsorat treptat si tot mai vizibil aportul pentru Europa Centrala. Cu aproximativ 100 de miliarde de euro. Fenomenul are toate sansele sa se accelereze pentru logicul motiv al dificultatilor financiare survenite odata cu stergerea de 50% a datoriilor Greciei.

De aici, intr-o incomoda stare se gasesc bancile nationale nevoite sa umble crescator la dobanzi. Evident, primele pietre de domino afectate ar fi tarile unde bancile elene sunt prezente substantial: Macedonia, Bulgaria, Serbia, Albania si ... Romania.

Concluzia este data de analistul de la Capital Economics, Neil Shearing: "Ne aflam pe margine, dar nu suntem prea siguri pe marginea a ce ne aflam. Cel mai pesimist scenariu este o criza bancara, in care institutii de credit precum UniCredit, Erste sau Raiffeisen sa opreasca finantarea pentru subsidiare. Cred ca in final asa ceva ar forta cele mai multe tari sa se intoarca la FMI." Cu specificatia ca tara noastra, Polonia, Serbia si Letonia au inca diverse forme de acord cu aceasta institutie creditoare.

In acest context, cate ceva se aude si de la Budapesta, acolo unde datoria de stat a Ungariei a urcat in trimestrul al III-lea al anului in curs, la 82% din PIB. Totul pe fondul deprecierii masive a forintului (peste 7% in ultima luna si jumatate). Moneda maghiara a pierdut mult ca urmare a deciziei de inghetare a cursului fata de francul elvetian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Ești pasionat de lumea antreprenoriatului și vrei să afli secretele succesului de la persoane din domeniu? Participa la evenimentul organizat de Ziare.com “Antreprenoriatul Profesie vs...
#criza datoriilor zona euro , #zona euro
Comentarii