Spania si Italia, aproape de costurile de finantare ridicate ale Greciei

Marti, 02 August 2011, ora 21:00
1020 citiri
Spania si Italia, aproape de costurile de finantare ridicate ale Greciei
Foto: Arhiva

Costurile de finantare pentru Spania si Italia au atins marti niveluri record pentru zona euro, investitorii aratandu-se neincrezatori in planurile de salvare a Greciei si de rezolvare a crizei datoriilor din regiune.

Pentru obligatiunile cu termen de maturitate la 10 ani, Spania trebuie sa plateasca o prima de risc de 6,46 la suta, in timp ce Italia trebuie sa plateasca investitorilor 6,26 la suta, ambele aflandu-se foarte aproape de nivelul de 7% care a determinat Grecia, Irlanda si Portugalia sa ceara ajutor financiar, relateaza Financial Times.

Investitorii se tem ca Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, mecanismul prin care Uniunea Europeana ofera ajutor tarilor aflate in dificultate, nu dispune de fonduri suficiente pentru a sprijini Italia sau Spania, care reprezinta a treia, respectiv a patra economie, ca marime, din zona euro.

In plus, investitorii sunt nemultumiti de intarzierea aplicarii planului de salvare a Greciei, avand in vedere ca majoritatea politicienilor din Europa sunt in concediu in luna august, insa este nevoie de aprobarea parlamentului pentru implementarea masurilor.

Din aceasta cauza, investitorii s-au orientat spre obligatiunile americane si germane. In ciuda problemelor legate de plafonul de indatorare din Statele Unite, prima de risc pentru obligatiunile sale, precum si pentru cele ale Germanei, atingand niveluri minime pentru acest an. In cazul Germaniei, nivelul era de numai 2,42 la suta, in dupa-amiaza de marti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#costuri finantare Italia, #costuri finantare Spania, #criza datorii zona euro, #criza Grecia , #zona euro