Spania strange aproape 5 miliarde de euro din vanzarea de obligatiuni

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 22:12
1128 citiri
Spania strange aproape 5 miliarde de euro din vanzarea de obligatiuni
Foto:forexmoney.eu

In ciuda reducerii ratingului de tara cu doua trepte, saptamana trecuta, guvernul spaniol a reusit sa stranga 4,88 de miliarde de euro din vanzarea de obligatiuni la licitatia de marti.

Trezoreria Spaniei si-a propus sa acumuleze intre 4 si 5 miliarde de euro, in ceea ce se vrea a fi un preludiu pentru adevaratul test de joi, cand vor fi puse in vanzare obligatiunile cu maturitate de pana la zece ani, potrivit Reuters.

Pentru actiunile cu maturitate la 12 si 18 luni, dobanzile au fost de 2,049%, respectiv 2,399%, mai putin decat se astepta si mai mici aproape de doua ori decat la licitatia pentru obligatiunile cu aceeasi maturitate din decembrie 2011.

Licitatia din decembrie a avut loc inainte ca Banca Centrala Europeana sa acorde imprumuturi pe termen scurt cu o dobanda foarte scazuta.

"Este clar ca extraordinarele masuri de lichiditate ale Bancii Centrale Europene au avut succes in a usura criza creditelor care se raspandea in Europa si a deschis posibilitatile de finantare pentru statele periferice", a declarat Nicolas Lopez, analist la M&G Valores.

Agentia de rating Standard & Poor's a redus ratingul de tara al Spaniei cu doua unitati.

"Motivul din spatele scaderii ratei dobanzii la obligatiunile Spaniei este sustinerea lichiditatilor de catre BCE. Insa licitatia pentru obligatiunile cu maturitate de zece ani, care se va desfasura joi, va fi adevaratul test cu turnesol al Spaniei", a declarat David Schnautz, analist la Commerzbank.

Ultima data cand Spania a vandut obligatiuni cu maturitate la 10 ani a fost pe 15 decembrie, rata dobanzii fiind de 5,545%.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Spania vanzare obligatiuni, #Spania datorie obligatiuni guvernamentale, #rata dobanzii scadere obligatiuni , #zona euro