Spaniolii catre greci: Va bateti joc de noi!

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 07:49
4429 citiri
Spaniolii catre greci: Va bateti joc de noi!
Foto:hdnux.com

Acest joc se desfasoara de mai bine de doi ani: Atena pretinde ca se conformeaza cerintelor creditorilor si partenerilor sai, iar acestia se prefac sa creada in angajamentele Greciei.

Pe masura ce perspectiva falimentului se apropie, totusi, farsa greceasca nu mai poate continua, scrie El Mundo.

Pe 6 februarie s-a inregistrat aceeasi poveste pe care am vazut-o de aproape doi ani de zile, ca atunci cand Atena a ramas fara bani (lucru care se va intampla cel mai probabil in martie) iar Uniunea Europeana ar trebui sa injecteze si mai multi bani in "venele" grecesti, noteaza presseurop.eu.

De fiecare data costurile sunt mai mari pentru ca Grecia sa adopte reforme credibile.

Toata lumea stie ca Grecia se joaca cu focul. Insa, se pare ca nu-i pasa nimanui, si cel mai putin grecilor insisi. Guvernul condus de Lucas Papademos, un tehnocrat despre care se presupunea ca are sprijinul tuturor partidelor pentru a lua deciziile deficile pe care George Papandreou nu indraznea sa le ia, s-a dovedit a fi la fel de greu de urnit ca si predecesorul sau.

Marti, Troica formata de FMI, BCE si Comisia Europeana, a trebuit sa ameninte guvernul grec cu torturile infernului pentru a face Grecia sa reduca numarul de functionari publici cu 15.000, pentru a micsora deficitul tarii.

Grecia are mai mult de 700.000 de functionari publici (raportat la o populatie de 11 milioane) si a promis sa reduca numarul cu 150.000, pana in anul 2015.

Insa face acest lucru cu viteza melcului. De fapt, deja a promis sa opereze aceasta ajustare, cu un numar de 32.000 de functionari publici, anul trecut, insa numarul a fost redus cu doar 2.000.

Asa stau lucrurile in Grecia. Troica a cerut Greciei sa reduca salariul minim (care este mai mare decat in Spania), sa reduca salariile, sa elimine bonusurile, sa reduca pensiile si cheltuielile publice, dar politicienii greci se fac ca nu aud.

Ei stiu foarte bine ca Europa a fost indusa in eroare si profita de asta.

Sunt trei principii pe care Germania le considera sacrosancte: no bail-out(nici un ajutor financiar), no default (nici o intrare in incapacitate de plata), no exit (nicio iesire din zona euro).

Prima dintre ele a fost incalcata in 2010, cand a fost de acord sa ajute financiar Grecia, Irlanda si Portugalia. Acum, grecii dau batai de cap cu al doilea (premierul a ordonat Ministerului de FInante sa faca un raport privind consecintele posibile ale intrarii in incapacitate de plata).

Parasirea zonei euro a fost adusa in dezbatere de cateva ori in timpul negocierilor, numai in ultimele zile.

Guvernul spaniol nu este strain de acest lucru. Liderilor UE nu le-ar placea sa deschida usa de iesire din clubul euro, pentru ca, dupa Grecia, ar urma Portugalia si nimeni nu stie unde s-ar putea incheia lista.

De asemenea, si-ar dori ca politicienii greci sa ia lucrurile mai in serios.

"Stiam demult ca grecii sunt asa cum sunt. Problema nu este numai economica, ci si politica", a declarat un inalt oficial.

Iar calea de scapare nu pare sa fie cea a amenintarilor, ca cea a Germaniei, privind numirea unui comisar extern, sau ideea Frantei, de a crea un cont separat pentru banii destinati platii dobanzilor.

Grecii nu s-au simtit niciodata inferiori celorlalti europeni. Chiar daca economia lor este in ruine, stima de sine a natiunii si mandria este gigantica.

De altfel, ei nu au avut niciodata increderea in ideea unei Europe, decat daca Bruxelles-ul le-ar finanta modul de viata.

Dar acesta este un lucru stiut inca din ziua in care au intrat in UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Grecia Spania zona euro, #Grecia bataie de joc, #acord Grecia Troica faliment, #negocieri bailout Grecia , #zona euro