Stagnare generalizata in zona euro - Presa internationala

Miercuri, 24 August 2011, ora 14:44
1148 citiri
Stagnare generalizata in zona euro - Presa internationala

Increderea mediului de afaceri german a scazut brusc in august, dand astfel un semnal negativ pentru intreaga zona euro, economia germana fiind sursa cresterii europene; in Japonia, Moody's a retrogradat ratingul de tara, datoria de stat japoneza atingand cote alarmante - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de miercuri.

Increderea mediului de afaceri din Germania a scazut puternic in august, cu cea mai rapida rata de scadere de dupa prabusirea Lehman Brothers, in conditiile in care tara resimte impactul deprecierilor din pietele financiare, crescand si temerile cu privire la perspectivele economice globale.

Cresterea pesimismului reflecta, cel mai probabil, ingrijorarile legate de prognozele economice americane, dar si de scaderile inregistrate la nivelul comertului global - nu in ultimul rand, si escaladarea, luna aceasta, a temerilor legate de criza datoriilor din zona euro, noteaza Financial Times.

Economia germana a crescut puternic de la inceputul anului, ca urmare a exporturilor si cheltuielilor de investitii, insa datele de crestere de saptamana trecuta au indicat o scadere neasteptata a ritmului de crestere in cel de-al doilea trimestru, cand PIB-ul german a crescut cu doar 0,1 procente.

In zona euro, increderea la nivelul consumatorilor a scazut luna aceasta cu cea mai rapida cota din ultimele doua decenii, in vreme ce estimarile legate de cresterile in cele 17 tari ale zonei euro indica o stagnare generalizata.

Economistii inca argumenteaza ca Germania ar putea evita o reintrare in recesiune - fapt deosebit de grav, Germania fiind in prezent motorul economic al Europei. Desi increderea mediului de afaceri a inregistrat o depreciere relativa puternica, totusi se mentine la niveluri istorice foarte ridicate.

Astfel, economistii se asteapta mai degraba la o pauza de la crestere, mai degraba decat la intrarea in teritoriu negativ a PIB-ului, mediul de afaceri german pastrandu-se foarte stabil, nivelul finantelor companiilor si gospodariilor fiind stabil iar dobanzile scazute sprijinind economia. Pe de alta parte, pietele financiare se mentin agitate iar aacest fapt poate afecta in continuare increderea, mentinand si riscul recesiunii la niveluri ridicate.

Banca centrala germana si-a exprimat increderea ca economia germana va ramane pe trend pozitiv in cea de-a doua jumatate a lui 2011 - insa o crestere cu un ritm mai scazut. Bundesbank mai estimeaza si un set de factori de risc globali - inclusiv ingrijorari cu privire la economia americana, incetinirea cresterii economiilor emergente dar si o nervozitate sporita in pietele financiare

Ratingul de tara al Japoniei, retrogradat

Moody's a retrogradat ratingul de tara al Japoniei, invocand in acest sens ingrijorari crescande cu privire la abilitatea guvernului de a reduce cresterea datoriei publice dar si de a implementa masuri de sustenabilitate fiscala pe termen lung.

Luna aceasta, Japonia se va confrunta cu modificari in cadrul conducerii politice a tarii, iar frecventa acestora a fost unul dintre elementele citate de Moody's drept un factor cheie in obstructionarea implementarii masurilor fiscale necesare care sa reduca datoria publica, informeaza Financial Times.

Naoto Kan, actualul prim-ministru al Japoniei, va renunta la functie vineri, determinand astfel numirea celui de-al saselea prim-ministru din ultimii sase ani.

FMI-ul estimeaza ca datoria Japoniei va fi echivalentul a 233 de procente din PIB anul acesta, aceasta va continua sa creasca in anii urmatori, in conditiile in care deficitul guvernamentale se va mentine de cel putin 7 procente pana in 2015 ceea ce, subliniaza Moody's, depaseste ratele de crestere economica estimate.

Pe de alta parte, decizia de retrogradare nu va afecta foarte mult piata titlurilor de stat japoneze, dat fiind faptul ca investitorii domestici, japonezi, detin 95 de procente din datoria guvernamentala, fiind perfect constienti de situatia fiscala a tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#criza zona euro, #economie Germania, #stagnare zona euro, #datorie Japonia, #retrogradare Japonia , #zona euro