Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Summit de criza al UE - primele decizii si negocieri prelungite in noapte

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 23:52
6863 citiri
Summit de criza al UE - primele decizii si negocieri prelungite in noapte
Foto: Daylife

Deja au fost anuntate primele decizii de la summit-ul de criza al UE care are loc miercuri seara la Bruxelles. Liderii europeni au cazut de acord pe recapitalizarea bancilor, insa nu s-a luat inca o hotarare clara referitoare la salvarea Greciei de default, iar negocierile s-au prelungit pana in noapte.

Rezultatele summit-ului de urgenta al liderilor din Europa sunt asteptate cu sufletul la gura de pietele financiare, investitori, oameni de afaceri, analisti, dar si de oamenii de rand din zona euro - si nu numai - acestea putand reprezenta un moment de cotitura in istoria Uniunii Europene.

Ziare.com v-a oferit in format LIVE TEXT cele mai noi informatii importante de la summit-ul UE:

- Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german Angela Merkel intentioneaza sa negocieze personal, in cursul noptii, cu bancile care acorda imprumuturi Greciei, pentru a le convinge sa accepte o reducere a datoriilor "putin mai mare de 50 la suta", conform unor surse citate de Mediafax.

- Liderii zonei euro vor sa creasca "de mai multe ori" capacitatea financiara, acum de 440 miliarde de euro, a Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, insa detaliile privind aceasta suplimentare vor fi convenite de ministrii de Finante in noiembrie, potrivit proiectului de comunicat al reuniunii de miercuri.

- Scrisoarea transmisa miercuri Uniunii Europene de premierul italian Silvio Berlusconi privind planul Guvernului de la Roma de a reduce datoria Italiei "a facut o buna impresie", a declarat premierul polonez Donald Tusk,

- Presedintele american, Barack Obama, este tinut la curent cu privire la criza datoriilor din Europa si eforturile liderilor din regiune de a rezolva problemele, a anuntat Casa Alba.

- Odata terminata intalnirea celor 27 de lideri UE, toti ochii sunt atintiti asupra summit-ului celor 15 lideri ai eurozonei, care a inceput.

- Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, intentioneaza sa-l sune, joi, pe presedintele Chinei, Hu Jintao, pentru a discuta cum poate contribui China la fondul de salvare a eurozonei, cumparand eventual datorii ale Greciei si altor tari europene cu probleme, a declarat un oficial francez.

- Premierul polonez, Donald Tusk, a carui tara detine presedintia UE, le-a spus reporterilor, dupa intalnire: "Nu as spune ca toate deciziile vor fi luate astazi. Suntem aproape, insa unele detalii necesita mai mult timp. Ce este important in aceasta seara este ca zona euro arata ca s-a ajuns la un acord politic, fiind de rezolvat in continuare unele elemente tehnice". Tusk a confirmat informatiile vehiculate in ultimele zile in presa, conform carora, in cadrul procesului de recapitalizare, fondurile proprii de baza ar urma sa ajunga la 9%.

- Presedintele Traian Basescu a confirmat ca s-a decis sa se "injecteze in sistemul bancar capital de prima clasa", si ca "prin decizia adoptata acum de consiliu, nu numai Romania ci si alte state au garantia ca subsidiarele apartinand bancilor-mama din alte state vor avea nivelul de capital mentinut si pentru anii urmatori". "Obiectivul pe care initial l-am prezentat ca interes al nostru a fost generalizat, pentru toate statele UE, ca obligatie pentru bancile-mama, de a-si finanta corespunzator subsidiarele", a precizat seful statului roman.

Basescu: A fost aprobata declaratia privind recapitalizarea bancilor

- Premierul britanic, David Cameron, a apreciat ca s-au facut progrese la intalnirea de miercuri: "Este in interesul Marii Britanii sa rezolvam aceste probleme si aceasta criza... Am facut progrese pe tema recapitalizarii bancilor... Va demara cand celelalte parti ale unui pachet vor demara si progrese pe marginea acestui pachet trebuie sa se faca in noaptea aceasta".

- Liderii UE isi incheie in curand intalnirea si este asteptata o conferinta de presa a premierului polonez, Donald Tusk, a carui tara detine presedintia UE. O sursa Wall Street Journal a spus ca nu se va mentiona o cifra clara pentru recapitalizarea bancilor - desi cifra vehiculata este de aproape 110 miliarde de euro. Sursa a mai spus ca nu sunt schimbari semnificative in planul initial.

- Propunerile lui Berlusconi de reforma, pe care acesta urma sa le prezinte liderilor UE in aceasta seara, ar include, potrivit The Telegraph, marirea varstei de pensionare de la 65 de ani la 67, privatizari de 5 miliarde de euro si crearea unui "tar" al masurilor de austeritate.

- Premierul italian, Silvio Berlusconi, a avut o intalnire cu seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, inaintea summit-ului de la Bruxelles, pentru a discuta masurile necesare pentru a stimula cresterea economica si a reduce datoriile. "Berlusconi si cei doi lideri europeni au discutat scrisoarea de intentie pe care Italia a trimis-o UE miercuri dimineata", a spus un purtator de cuvant al lui Berlusconi.

Analistii nu se asteapta la rezultate concrete

- The Guardian prezinta simplificat situatia: Propunerea grecilor este ca pentru fiecare 100 de euro datorati, sa fie stersi 50, sa se plateasca 15 in bani gheata si sa se converteasca restul de 35 in imprumuturi pe termen lung. Germania se opune. Fondul de Stabilitate ar asigura prima stergere a datoriilor, insa nimeni nu poate spune daca va fi 20% sau 30%. Guvernele UE ar vrea ca intelegerea sa se bazeze pe valoarea nominala a obligatiunilor grecesti, adica valoarea lor pe piata.

- Peter Spiegel, de la Financial Times, a facut rost de mai multe detalii din proiectul de comunicat al summit-ului, prezentat liderilor europeni la inceputul lucrarilor. Curiozitatea jurnalistului este starnita mai ales de ceea ce nu apare in comunicat.

"Dupa o lunga sectiune care lauda Spania pentru reducerea deficitului bugetar, restructurarii bancilor, reformarii pietelor muncii si adoptarii unui buget constitutional echilibrat, este o sectiune goala intitulata doar "Italia".

Pana acum, nu e nimic in aceasta sectiune. Evident, liderii eurozonei sunt inca indecisi cu privire la eforturile pe care le-a facut pana acum Silvio Berlusconi pentru a merita aceleasi laude ca Madridul.

Sectiunile cu privire la Grecia raman vagi si neconcludente, o reflectie a discutiilor inca nerezolvate cu cei care detin actiuni grecesti, care s-ar putea sa nu se incheie pana la sfarsitul summitului.

Proiectul de comunicat spune limpede pentru prima data ca ambele propuneri pentru sporirea puterii fondului de urgenta in valoare de 440 de miliarde de euro vor fi implementate concomitent. Insa mai spune ca procedura va fi completata de ministrii de Finante ai eurozonei luna viitoare", scrie Spiegel.

- Germania a obtinut retragerea, din proiectul comunicatului final al summit-ului de miercuri, a frazei prin care se cerea BCE sa continue achizitiile de obligatiuni ale Italiei si Spaniei. Mai multe tari, dar si Comisia Europeana, sustin ca BCE sa continue achizitiile de obligatiuni. Angela Merkel a perceput insa fraza din comunicat drept un amestec al liderilor europeni in politica BCE si a cerut ca paragraful sa fie eliminat.

- Summit-ul a inceput cu o intarziere de jumatate de ora si, cu toate ca este prevazut sa dureze o ora, analistii spun ca s-ar putea prelungi mult. Atmosfera e mai degraba pesimista si domneste incertitudinea, relateaza presa prezenta la eveniment. E posibil ca in decursul acestei seri sa avem o schita de plan, dar nu va fi suficient, intrucat pietele financiare asteapta schite tehnice, concrete.

- Circula zvonul ca este posibil sa fie convocat un al treilea summit, in weekend.

A inceput summitul liderilor UE

- Premierul Greciei, Giorgios Papandreou, a fost printre ultimii lideri europeni care au sosit. El le-a spus jurnalistilor: "Poporul elen face un efort supraomenesc pentru a-si face ordine in casa si a face economia noastra viabila si prospera. Acum este momentul ca liderii UE, impreuna, sa puna capat incertitudinii si crizei si sa intoarca pagina".

- Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a ajuns la summit, insa a refuzat sa vorbeasca cu jurnalistii, care l-au intrebat daca acum este "momentul adevarului".

- Premierul britanic David Cameron, care a venit printre primii, a spus ca evenimentele de miercuri sunt importante pentru Marea Britanie: "Trebuie sa avem cel mai inalt grad de sustinere pentru solutia cea mai complexa...".

- Potrivit mesajelor postate pe Twitter de jurnalistii prezenti la summit, Christine Lagarde (FMI) a declarat ca exista vointa pentru a se ajunge la o intelegere, in vreme ce cancelarul german Angela Merkel a avertizat ca "munca nu este terminata".

- "Exista in continuare numeroase probleme de reglat si negocieri de purtat. Munca nu este terminata", a declarat Merkel presei, la sosirea la Bruxelles. "In orice caz, noi toti venim aici cu obiectivul de a inregistra mari progrese".

- Primul care a sosit la summit, premierul luxemburghez, Jean-Claude Junker, presedintele Eurogroup, a spus presei: "Trebuie sa luam masuri sustenabile astazi. Probabil nu va fi posibil sa formulam fiecare chestiune in detaliu, insa directia generala trebuie sa fie ultra-clara pana la miezul noptii".

- Membrii Consiliului European au inceput sa soseasca la cladirea Justus Lipsius din Bruxelles, pentru intalnire.

- Oficialii italieni cred ca Uniunea Europeana are nevoie de noi tratate, fiind nevoie si de "exploatarea" celor din prezent pana la limita. "Este indispensabil sa mergem dincolo de limitele pe care le avem", a declarat presedintele italian, Giorgio Napolitano, referindu-se la Tratatul de la Lisabona. De asemenea, ministrul Economiei, Giulio Tremoti, a precizat ca Italia ar avea nevoie de noi tratate, insa si cele din prezent sunt "mai flexibile decat par".

Negocierile pentru stergerea datoriei Greciei sunt blocate

- Institutul International de Finante, un consortiu de banci in negocierile cu UE, a confirmat ca a facut o "oferta noua semnificativa", in numele investitorilor privati. Oferta este pentru un schimb al obligatiunilor in mod voluntar, pentru sustinerea Greciei. Discutiile s-au blocat insa.

- Premierul italian Silvio Berlusconi a plecat spre Bruxelles, ultimele sale minute in Roma fiind petrecute modificand scrisoarea de intentie privind masurile de austeritate pe care le va lua Italia, pe care trebuie sa o prezinte celorlalti lideri din zona euro. Potrivit unor surse, premierul italian a introdus si termene limita exacte.

- Jean-Claude Juncker, seful grupului ministrilor de Finante din zona euro, a declarat ca discutiile vor fi "ultra-clare" in seara de miercuri. "Ne apropiem de adevar. Trebuie sa luam decizii sustenabile", a declarat acesta, citat de Bloomberg.

- Parlamentul german a votat pentru sustinerea cancelarului Angela Merkel in negocierile pe care le va purta la Bruxelles, cu 503 voturi "pentru", 89 "impotriva" si patru abtineri. Inainte de vot, purtatorul de cuvant al coalitei, Klaus-Peter Flosbach, a cerut parlamentarilor sa voteze pentru sustinerea lui Merkel si a promis ca vor fi impuse conditii stricte pentru participarea Germaniei la sprijinirea vecinilor din zona euro.

- Potrivit unui draft al documentului asupra caruia toti liderii celor 27 de state membre UE trebuie sa cada de acord miercuri seara, in cadrul unei intalniri care ar trebui sa se desfasoare cu o ora si jumatate inainte de intalnirea celor din zona euro, nivelul rezervelor de capital de care au nevoie bancile este de 9 la suta, urmand sa ajunga la acest prag pana la mijlocul lui 2012.

Bancile ar trebui sa foloseasca, in primul rand, sursele private de capital, inclusiv restructurarile si conversia datoriilor in actiuni si ar trebui sa impuna limite in privinta bonusurilor. Daca va fi nevoie, guvernele ar putea oferi sprijin, iar, unde acest lucru nu este posibil, Fondul European pentru Stabilitate Financiara isi va oferi ajutorul, in cazul tarilor din zona euro.

De ce se teme Europa?

Criza datoriilor izbucnita in Grecia ameninta destabilizarea sistemului financiar din zona euro, cu grave repercusiuni la nivel global, iar liderii europeni au promis sa se inteleaga asupra unor masuri pentru stoparea extinderii crizei in tari cu economii mult mai mari, precum Italia si Spania, ale caror costuri de finantare si deficite au atins deja niveluri record.

Franta si Germania, cele mai puternice economii din zona euro, incearca sa ajunga la un numitor comun inca din vara acestui an, fara rezultate palpabile. Miercuri, liderii celor doua tari, dar si ai celorlalte state din zona euro trebuie sa rezolve cateva puncte principale ale planului de salvare a tarilor cu datorii si a zonei euro in sine.

Astfel, urmeaza a se da un vot definitiv in privinta recapitalizarii bancilor cu aproximativ 110 miliarde de euro, pentru a se proteja in fata pierderilor cauzate de obligatiunile elene. De asemenea, ar trebui sa se stabileasca metodele prin care Fondul European pentru Stabilitate Financiara va primi mai multa putere si/sau mai multi bani, in prezent dispunand de 440 de miliarde de euro. Nu in ultimul rand, detinatorii de obligatiuni elene trebuie sa fie de acord sa accepte pierderi de pana la 50 la suta.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#summit UE, #summit zona euro, #criza datorii zona euro, #criza datorii suverane , #zona euro