Europa in doua viteze mai e UE? Americanii prevad revolte pe Batranul Continent

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 23:52
10292 citiri
Europa in doua viteze mai e UE? Americanii prevad revolte pe Batranul Continent
Foto: Daylife

Incercarea de a convinge toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sa accepte modificarea tratatelor europene a esuat, cele 17 tari care folosesc moneda unica europeana urmand a incheia un pact separat, marcand ceea ce multi analisti au numit "Europa cu doua viteze".

Franta si Germania au reusit sa-si impuna, vineri dimineata, dorinta de a avea reglementari bugetare mult mai stricte, in zona euro, in timp ce Marea Britanie nu a vrut sa accepte o schimbare a acordului fara anumite garantii.

"Le dorim (statelor din zona euro - n.red.) numai bine, deoarece toata lumea trebuie sa-si rezolve problemele si toti avem nevoie de crestere economica", a declarat premierul britanic, David Cameron, citat de BBC News. "Dar, in cele din urma, am hotarat ca nu este in interesul Marii Britanii sa ia parte la modificare", a adaugat acesta.

Analistii par sa fie de acord cu premierul britanic. Schimbarea tratelor europene, desi, in sine, un lucru bun, nu va ajuta la rezolvarea problemei din prezent, fiind o solutie pentru care este nevoie de foarte mult timp.

UE a ajuns totusi la un acord - tratat interguvernamental semnat si de Romania

Ziare.com v-a prezentat cele mai importante evenimente din Bruxelles, in format LIVE TEXT:

- Casa Alba a salutat "semnele progresului" de la summitul european de la Bruxelles. "Mai trebuiesc facute multe", a precizat un reprezentant al presedintiei americane.

- Circula rapoarte conform carora premierul britanic, David Cameron, a fost subiectul unor cuvinte grele ale presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, in cursul negocierilor de joi noapte de la Bruxelles. Presedintele francez i-a spus lui Cameron ca s-au strans toti pentru a rezolva problema eurozonei, si el vine cu cereri nerelevante, dorind sa aiba un centru offshore, care duce capitalul din restul Europei. Surse UE sustin ca se asteapta ca Sarkozy sa-si reia acum eforturile de a aduce sub control City-ul Londrei.

- Ministrul sarb al Integrarii Europene, Bozidar Djelici, si-a dat demisia, ca urmare a faptului ca UE a amanat decizia de a conferi tarii sale statut de tara candidata la aderare.

- Generalul american Martin Dempsey, presedinte al comitetului Sefilor de stat major ale categoriilor de forte ale SUA, sustine ca este "extraordinar de ingrijorat" de potentialul revoltelor populare si "spargerii" Uniunii Europene. Generalul Dempsey a spus: "... suntem ingrijorati si pentru ca exista potentialul de revolte populare si spargerea uniunii care a fost creata acolo".

- Bursele europene au inchis in crestere, recuperand unele din pierderile acestei saptamani dupa ce majoritatea liderilor europeni au decis sa lucreze pentru o mai stricta disciplina bugetara. Investitorii au reactionat pozitiv si la speculatiile potrivit carora China va investi 300 de miliarde de dolari in Europa si SUA.

- Circula un zvon la Bruxelles, conform caruia este nevoie de inca un summit, pana in Craciun, care sa finalizeze intelegerea privind eurozona. Insa Angela Merkel, intrebata de posibilitatea organizarii unei noi reuniuni, a sugerat ca nu este prima optiune a liderilor europeni: "Ne-am urat Craciun fericit la despartire", le-a spus aceasta reporterilor.

- Fostul premier belgian, Guy Verhofstadt, actualmente europarlamentar, a apreciat ca David Cameron a facut o "greseala tactica si in acelasi timp strategica" plasand Marea Britanie in afara noului tratat european.

- David Cameron a declarat ca nu ii este teama de faptul ca Marea Britanie nu va fi, uneori, inclusa in deciziile europene. "Nu cred ca este un lucru rau ca nu suntem parte din tratat. Cred ca am facut ceea ce trebuia pentru Marea Britanie", a spus premierul britanic.

- Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a confirmat faptul ca Romania nu trebuie sa participe la majorarea resurselor FMI, insa a precizat ca nu este incapabila sa faca acest lucru. "Sunt diverse moduri de a participa. Poti sa faci un plasament la fond si, atunci, poate fi facuta din rezerva BNR la fond si sa fie considerat resursa, sa conteze in rezerva BNR, si mai primesti si o mica dobanda, daca-i un plasament. Sau se poate pune la dispozitie o suma care nu se misca din BNR, ci doar daca este nevoie este trimisa", a spus seful statului.

Basescu: Romania nu e incapabila sa contribuie mai mult la FMI. Deficit de 0,5% in Constitutie

De asemenea, Basescu a subliniat faptul ca trebuie introdusa in Constitutie prevederea privind limitarea deficitului bugetar la 0,5 la suta din PIB.

- "Credem ca pot fi facute multe lucruri si cu acest tratat. Unele chestiuni sunt foarte complexe din punct de vedere legal. Cred ca va fi o solutie buna, avand in vedere ca statele membre nu cer noi competente, ci actiune in cadrul competentelor existente", a spus Barroso.

"In ce masura sunt pregatite statele membre sa accepte puterile si noile competente considerate intruzive ale UE? Asa cum am spus, cel mai important mesaj este: 'Sunt oare statele cu adevarat pregatite sa-si confirme angajamentul fata de euro?' Am vazut, ieri (joi - n.red.), ca statele din zona euro si cele non-euro fac tot ceea ce este posibil pentru a sustine moneda comuna.

Cred ca aceasta solutie, pe care am propus-o, este cea mai potrivita. Lucrul cel mai important este spiritul angajamentului", a completat presedintele CE.

- "Stiu ca aportul BCE poate fi de mare ajutor, dar trebuie sa stabilim niste arii de responsabilitate. Am stabilit 150 de miliarde de euro care ar putea veni din zona euro, dintr-un credit bilateral. Linia de credit catre FMI va fi deschisa", a spus cancelarul german, Angela Merkel.

- "Noi am actionat ca un bloc intr-un spirit constructiv, am discutat aproape intreaga noapte pe acest subiect si am reusit sa tragem concluziile inainte de sosirea zorilor. BCE are o idee foarte buna despre cum trebuie urmat acest drum. Institutiile europene au fost mai mult decat satisfacute de propunerile pe care le-am facut", a declarat Angela Merkel.

"Nu am discutat despre planul de salvare si cum vom raspunde in mod concret. Este vorba si despre lichiditati aici si inca mai avem de discutat despre independenta tuturor institutiilor", a adaugat cancelarul german.

Ce s-au inteles liderii UE, mai putin Marea Britanie - vezi prevederile pactului fiscal

- "Aceasta discutie a fost o completare importanta la discutiile anterioare privind fiscalitatea. Am cazut de acord privind substanta, nu forma acestui acord", a declarat presedintele Comisiei Europene", Jose Manuel Barroso.

"CE va pregati o forma a tratatului care sa fie perfect compabilia cu legislatia europeana. Ma bucur ca Parlamentul European va fi asociatul nostru in acest proces. In aceasta dimineata, am semnat tratatul de aderare al Croatiei. Este un moment important, care arata directia pozitiva a UE", a precizat seful CE. El a adaugat ca, acum, trebuie sa se inceapa implementarea acestor concluzii.

- Reprezentantii Partidului Laburist au criticat actiunile premierul David Cameron la summit-ul din Bruxelles, spunand ca ar fi trebuit sa incerce sa se alieze cu Suedia, Danemarca si Polonia. "Tot ce-a facut Cameron a fost sa scoata Marea Britanie pe tusa, inloc sa incerce modificarea intelegerii. Ne-a lasat izolati si acum nu vom mai fi in camera cand se iau decizii importante", au spus acestia, citati de BBC News.

- Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a dat vina pe Marea Britanie pentru esecul de a se ajunge la o intelegere in timpul summit-ului privind modificarea tratatelor UE. Potrivit spuselor sale, premierul britanic, David Cameron, a avut cerinte "inacceptabile" la masa negocierilor, cum ar fi un tratat in care Regatul Unit sa fie scutit de la anumite reguli privind serviciile financiare.

- Schimbarile in Mecanismul European de Stabilitate trebuie aprobate unanim, or Finlanda se va retrage, a declarat mnistrul finlandez de Finante, Jutta Urpilainen.

- Intr-un comunicat revizuit privind concluziile din prima zi de summit se arata ca si Ungaria a acceptat conditiile mai stricte privind reglementarile fiscale.

"Sefii de stat si de guvern din Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Suedia au indicat posibilitatea participarii la acest proces, dupa consultarea cu Parlamentele respective, unde este cazul", se precizeaza in concluziile revizuite.

- Premierul Emil Boc a precizat ca Romania nu ar trebui sa participe la majorarea resurselor FMI, avand in vedere ca se afla in acord cu aceasta institutie. Potrivit Bloomberg, statele non-euro ar putea participa cu 50 de miliarde de euro la suma totala de 200 de miliarde de euro care va fi acordata FMI, in vederea sporirii capacitatii institutiei de a ajuta statele cu probleme financiare din Europa.

Boc: Romania ar trebui sa nu participe la majorarea resurselor FMI

De asemenea, premierul a precizat ca Romania deja merge pe calea propusa, in prezent, in zona euro, inca din 2010, cand a inceput aplicarea masurilor de austeritate.

- Iata principalele puncte ale pactului agreat de liderii zonei euro:

1. O mai puternica integrare fiscala si coordonare a politicilor economice;

2. Bugetele trebuie sa fie echilibrate sau cu surplus. Bugetul structural nu trebuie sa depaseasca 0,5 la suta din PIB. Aceste reglementari trebuie implementate in legislatia nationala a statelor din zona euro.

3. Imediat ce un stat membru depaseste nivelul de 3%, vor exista consecinte automate, inclusiv sanctiuni, daca nici o alta tara nu se opune acestui lucru;

4. Mecanismul European de Stabilitate, fondul permanent de salvare al zonei euro, va intra in functiune in iulie 2012. Actualul Fond European de Stabilitate Financiara va ramane activ pana la jumatatea anului 2013. In total, cele doua fonduri vor avea la dispozitie 500 de miliarde de euro, lucru ce va fi revizuit in martie 2012;

5. Statele din zona euro si alte state UE vor confirma, in 10 zile, furnizarea de fonduri catre FMI in valoare de 200 de miliarde de euro, in forma imprumuturilor bilaterale, care vor ajuta la rezolvarea crizei;

6. Deciziile vor fi luate cu 85% din voturi, acest lucru urmand a fi confirmat si de parlamentul finlandez (unde exista o problema in acest sens).

- "Aceste tari merg pe un drum separat de Uniunea Europeana pentru a-si crea propriul tratat, asa ca trebuie sa muncim din greu sa protejam piata unica, serviciile financiare. Aceasta este, inca, treaba Comisiei Europene, a Curtii Europene si a institutiilor Uniunii Europene de care apartinem", a comentat David Cameron, premierul Marii Britanii.

- "Marea Britanie nu a fost niciodata parte a zonei euro, au optat sa nu participe de la inceput, asa ca suntem familiarizati cu situatia. David Cameron a fost la masa cand am negociat, noi am luat aceasta decizie. Nu am putut sa facem un compromis pentru euro, dar am stabilit reglementari mai dure. Asta nu ne va impiedica sa luam decizii comune in alte probleme, cum ar fi primirea Croatiei drept nou membru", a declarat cancelarul german, Angela Merkel, despre refuzul Marii Britanii de a accepta modificarea tratatelor europene.

El a adaugat ca, potrivit declaratiilor dinainte de a veni in Bruxelles, daca nu exista asigurari potrivite pentru Regatul Unit, nu va semna un nou tratat. "Ceea ce se ofera in tratat nu este in interesul Marii Britanii, asa ca nu suntem de acord cu el", a precizat Cameron.

Sarkozy, suparat pe Cameron: Marea Britanie a rupt Europa in doua!

- Banca Centrala Europeana (BCE) va administra fondul de salvare si Mecanismul european de stabilitate, care va deveni functional in 2012, potrivit presedintelui francez, Nicolas Sarkozy.

- Bursele asiatice si euro au inregistrat scaderi, vineri, din cauza esecului liderilor celor 27 de state din UE de a se intelege asupra schimbarii tratatelor. Indicele MSCI Asia Pacific (fara Japonia) a scazut cu 2,8 la suta, in timp ce indicele Nikkei, din Tokio, a pierdut 1,5 procente.

La randul sau, euro a ajuns la nivelul de 1,3332 dolari/unitate, iar contractele futures de pe Wall Street s-au depreciat cu 0,4 la suta.

Ce decizii ar trebui luate la summit-ul UE? - Sondaj Ziare.com

- Liderii europeni au hotarat sa ofere inca 200 de miliarde de euro Fondului Monetar International, pentru a avea capacitatea de a interveni in cazul extinderii crizei, relateaza Bloomberg.

- Bancile sunt deja afectate de indecizia liderilor politici. Astfel, agentia de evaluare Moody's a anuntat ca a scazut ratingul pentru trei banci mari din Franta, respectiv BNP Paribas, Societe Generale si Credit Agricole. Analistii agentiei si-au justificat decizia prin degraderea conditiilor finantarii si a indicatorilor economici, pe fondul crizei din zona euro.

Care este miza

In ultimele saptamani costurile finantarii pentru toate statele din zona euro, inclusiv cele care detin, inca, rating maxim, cum ar fi Franta, a crescut considerabil.

In acelasi timp, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's pune presiune suplimentara, prin anuntul ca ar putea decide scaderea ratingului pentru 15 state din Uniunea Europeana, inclusiv 6 cu rating AAA, daca summit-ul din Bruxelles nu da rezultatele scontate si asteptate de piete. In plus, analistii agentiei au declarat ca ar putea retrograda Uniunea Europeana in ansamblu, lucru ce ar afecta toate institutiile sale.

Germania si Franta incearca, in timpul summit-ului, sa determine celelalte state membre sa permita modificarea tratetelor europene astfel incat sa fie incluse sanctiuni automate pentru statele care incalca tintele impuse de deficit bugetar (3% din PIB) si datorii (60% din PIB).

Summit decisiv pentru soarta euro - discutiile se prelungesc in noapte (Video)

De asemenea, se doreste o integrare fiscala, ce ar include aplicarea unor taxe comune, precum si renuntarea la suvernanitate in cazul bugetelor nationale, acestea urmand a fi controlate si aprobate de autoritatile europene, inainte de a intra la vot in parlamentele nationale.

Nu in ultimul rand, trebuie gasite solutii si pentru majorarea fondurilor disponibile pentru acordarea sprijinului financiar statelor care au nevoie de acest lucru, astfel incat sa fie suficiente pentru a ajuta economii majore, precum Italia sau Spania.

Compania care trimite acasă mii de angajați. De ce s-a ajuns la concedieri masive
Compania care trimite acasă mii de angajați. De ce s-a ajuns la concedieri masive
Boeing, unul dintre cei mai mari producători de avioane din lume, a anunțat o reducere semnificativă a forței de muncă, vizând desființarea a 17.000 de locuri de muncă, echivalentul a 10%...
Creatorul de conținut care a făcut o avere de un miliard de dolari din YouTube și cheltuie banii în scopuri caritabile și divertisment. Cum a ajuns Jimmy la milioane de abonați din toată lumea
Creatorul de conținut care a făcut o avere de un miliard de dolari din YouTube și cheltuie banii în scopuri caritabile și divertisment. Cum a ajuns Jimmy la milioane de abonați din toată lumea
Mr. Beast, cunoscut și sub numele real de Jimmy Donaldson, este unul dintre cei mai populari creatori de conținut de pe YouTube, cu un număr impresionant de 319 milioane de abonați. La doar 26...
#summit UE, #criza zona euro, #criza datorii zona euro, #Angela Merkel, #Nicolas Sarkozy, #David Cameron , #zona euro
  1. Compania care trimite acasă mii de angajați. De ce s-a ajuns la concedieri masive
  2. Creatorul de conținut care a făcut o avere de un miliard de dolari din YouTube și cheltuie banii în scopuri caritabile și divertisment. Cum a ajuns Jimmy la milioane de abonați din toată lumea
  3. Rareş Bogdan, despre managerul TAROM care a vândut slotul orar de Londra: „Un dobitoc, complet lovit la cap”
  4. Cărți funciare provizorii pentru fiecare unitate imobiliară. Propuneri legislative pentru siguranța clienților și dezvoltatorilor imobiliari lansate de One United Properties
  5. Cartofii dulci au luat locul pepenilor la Dăbuleni. Cum a reușit soiul din Coreea să se adapteze condițiilor meteo din România
  6. Mesaj pozitiv pentru investitori. Perspective economice stabile pentru România. Ministrul Finanțelor: „Să eficientizăm cheltuielile publice”
  7. Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
  8. Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
  9. Cat de rapid si sigur se poate accesa si rambursa un împrumut pentru persoanele cu istoric negativ?
  10. Strategia României și Bulgariei pentru atragerea turiștilor. Rute comune pentru vizitarea celor țări