Summit-ul UE a calmat investitorii. Dar pentru cat timp?

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 23:51
1592 citiri
Summit-ul UE a calmat investitorii. Dar pentru cat timp?

Liderii europeni prezenti, saptamana trecuta, la summit-ul UE au reusit cu greu sa se puna de acord in privinta unui plan de prevenire a unei eventuale noi crize a datoriilor, insa investitorii par sa creada ca e prea putin si prea tarziu pentru a o rezolva macar pe cea actuala.

Ca si in urma intalnirilor precedente, este probabil ca noile masuri sa nu calmeze investitorii pe termen lung, noteaza Reuters.

Liderii UE au incheiat ultima intalnire la nivel inalt cu promisiunea unui pact istoric care sa duca la o integrare mai profunda in zona euro, insa analistii si politicienii sunt sceptici privind rezolvarea crizei care zguduie Europa de mai bine de doi ani.

In timp ce cancelarul german Angela Merkel a declarat ca nu se asteapta la noi negocieri pana de Craciun, un oficial al UE a declarat ca presiunile din partea pietei vor obliga liderii europeni sa se intalneasca din nou, mai curand decat se asteapta.

Moneda euro era in scadere, luni dimineata, in timp ce valoarea obligatiunilor germane era in crestere; in schimb, piatele bursiere din Europa erau in scadere, cu toate ca nu era vorba de o miscare dramatica.

"Masurile luate de catre liderii zonei euro nu sunt o petarda umeda, insa nici nu reprezinta bazooka cea mare care ar putea sa elibereze tensiunile de pe piata pentru o perioada mai mare", a declarat Howard Archer, economist la IHS Global Insight.

Moneda euro era in scadere si in tarile din Asia, deoarece investitorii sunt de parere ca noul plan al UE nu este in masura sa rezolve in mod decisiv criza datoriilor suverane.

Liderii europeni s-au pus de acord sa imprumute Fondului Monetar International 200 de miliarde de euro, care apoi sa fie redistribuiti statelor cu probleme, si sa creeze Mecanismul de Stabilitate European, fondul permanent de urgenta al UE inca din iulie 2012.

Acesti pasi, impreuna cu Fondul European de Salvare, au menirea de a spori ajutorul acordat tarilor cu probleme, ca Italia sau Spania, a treia, respectiva a patra economie din bloc.

Insa multe dintre deciziile luate la ultimul summit trebuie aprobate de fiecare tara in parte, un lucru care s-a dovedit a fi o provocare, in trecut, pentru liderii care s-au intors de la Bruxelles. Si acest lucru pune in discutie increderea investitorilor in eficacitatea noilor masuri.

"Raman multe lucruri nesigure. In primul rand, trebuie sa implementam cat mai curand ceea ce am hotarat", a declarat ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble.

"Trebuie sa actionam urgent. Nu puteam sa ne luam vacanta de Craciun deja", a continuat Scheeble.

Aceste lucruri "nesigure" sunt punerea in miscare a Mecanismului de Stabilitate Europeana, legiferarea noilor reglementari fiscale de catre fiecare tara in parte si detalierea procesului de strangere a celor 200 de miliarde de euro destinati FMI pentru a ajuta tarile afectate din regiune.

Citeste si:
Preşedintele Comisiei Europene vine la Bucureşti. Cu cine se va întâlni Ursula von der Leyen
Preşedintele Comisiei Europene vine la Bucureşti. Cu cine se va întâlni Ursula von der Leyen
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine luni, 27 septembrie la Bucureşti. Şefa CE se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu. La ora...
Cîțu îi răspunde lui Orban, care a anunțat că ar rămâne temporar la șefia Camerei Deputaților: "Majorităţile în Parlament se negociază"
Cîțu îi răspunde lui Orban, care a anunțat că ar rămâne temporar la șefia Camerei Deputaților: "Majorităţile în Parlament se negociază"
Liderul PNL, Florin Cîţu, a declarat că nu există posibilitatea ca partidul său să piardă funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în contextul în care Ludovic Orban a anunţat că...
Sursa: Ziare.com