Sunt germanii destinati sa salveze euro?

Sambata, 19 Mai 2012, ora 13:07
2449 citiri
Sunt germanii destinati sa salveze euro?
Foto: Arhiva

In randul elitei politice si de afaceri, cel putin, sprijinul Germaniei pentru euro ramane neclintit, in pofida noului val de panica ce zdruncina constructia economica.

Grecia este privita de mult timp de catre Berlin ca fiind un caz unic, o natiune care nu poate fi guvernata prin esenta si careia nu ar fi trebuit sa i se permita sa participe de la bun inceput la zona euro. Totusi, exista o atitudine foarte diferita in ceea ce priveste Spania si Italia. Cu orice pret, cele doua tari trebuie aparate, scrie Jeremy Warner de la The Telegraph.

Este curios cum o tara atat de exigenta precum Germania s-a angajat sa ia parte la un experiment disfunctional precum Uniunea Economica si Monetara. Insa, dupa cum afirma Angela Merkel, euro este mai mult decat o moneda. Cancelarul german considera proiectul o sarcina istorica pe care Germania trebuie sa o sustina indiferent de costuri.

Pentru a mentine spectacolul pe linia de plutire, Berlinul a acceptat deja o serie de compromisuri inimaginabile in urma cu doi ani. Germanii au acceptat aceste concesii pentru ca, in prezent, economia lor urmeaza un trend crescator, iar rata somajului se afla la niveluri extrem de scazute. In plus, criza datoriilor a parut un lucru indepartat, cu putina relevanta pentru viata lor de zi cu zi.

De ce nu ar dori atunci Germania sa sprijine o moneda care a ajutat la consolidarea pozitiei tarii drept cea mai puternica masina de export a lumii? Sa lasam la o parte notiuni semi-mistice precum destinul european - pentru germani, euro a furnizat beneficii economice tangibile.

Problema este ca lucrurile nu pot continua in aceasta forma. Orice model economic bazat pe ideea de a imprumuta celor care nu isi permit un credit bani pentru a cumpara bunurile tale, creand astfel dezechilibre si pierderi care stau la baza crizei curente, nu poate fi sustenabil in cele din urma.

Pentru a functiona, zona euro trebuie sa devina o alta forma de uniune monetara.

Oricare ar fi misiunea istorica, nu este clar daca germanii sunt pregatiti, din punct de vedere politic, cultural, constitutional sau economic, pentru saltul in intuneric care este necesar.

Exista cinci lucruri care trebuie sa se intample rapid pentru a salva euro, considera jurnalistul The Telegraph.

In primul rand, datoriile din zona euro trebuie sa capete caracter mutual, astfel incat pierderile sa poata fi absorbite si impartite cu toate tarile membre. Doi, BCE trebuie sa inceapa sa actioneze ca un creditor de ultim resort, oferindu-se sa sprijine sistemul nelimitat, punand astfel capat atacurilor speculative de pe pietele de obligatiuni guvernamentale.

In continuare, Europa trebuie sa se indrepte care un sistem bancar federal, cu un singur organism de supraveghere si un sistem de asigurare a depozitelor. In al patrulea rand, Germania trebuie sa fie convinsa sa accepte o rata mult mai ridicata a inflatiei, de pana la 4 sau 5 procente. Germania trebuie sa devina mai putin competitiva pentru ca altii sa devina mai competitivi.

Si cinci, trebuie luat un angajament fata de institutiile necesare pentru a da acestor aranjamente legitimitate democratica.

Insa chiar si unul dintre aceste lucruri este discutabil. Nu exista niciun semnal care sa sugereze ca Germania ar fi de acord cu oricare dintre ele. Este destinul european suficient pentru a angaja Germania la o astfel de agenda?

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Germania salvare zona euro, #Germania criza datoriilor, #solutii Merkel criza datoriilor , #zona euro