Surpriza: Zona euro NU este in recesiune

Marti, 15 Mai 2012, ora 21:40
2793 citiri
Surpriza: Zona euro NU este in recesiune

Zona euro nu a intrat in recesiune, in primul trimestru al anului 2012, potrivit datelor publicate, marti, de Eurostat.

Produsul intern brut (PIB) din uniunea monetara, precum si cel al Uniunii Europene, per total, au stagnat in primele trei luni ale anului, fata de trimestrul anterior.

In plus, la nivelul UE, acesta a avut chiar o crestere usoara, de 0,1%, de la an la an.

Astfel, cel mai important avans al PIB-ului, de 0,8%, a fost inregistrat in Lituania si Slovacia.

Germania, cea mai mare economie europeana, a crescut, in primul trimestru din 2012, cu 0,5%, la fel ca si Estonia.

La polul opus, Cehia si Italia au avut cea mai slaba evolutie, PIB-ul celor doua tari fiind in scadere cu 1%, respectiv 0,8%, in primele trei luni ale anului, comparativ cu trimestrul anterior.

Romania a avut o scadere a PIB-ului de 0,1%, trimestru la trimestru, iar fata de aceeasi perioada din 2011, indicativul a avut un usor avans, de 0,3%, pe seria bruta si de 0,8%, pe seria ajustata.

Analistii chestionati de The Guardian saluta faptul ca zona euro nu a intrat in recesiune, insa sunt ingrijorati pentru situatia viitoare a blocului monetar.

"Zona euro s-a luptat pentru crestere inca de la inceputul anului 2011. Desi e bine ca uniunea monetara a evitat intrarea in recesiune, nu reprezinta un motiv de sarbatoare, in conditiile in care PIB-ul a stagnat in primele trei luni din 2012. In plus, datele recente sunt mai slabe, ceea ce inseamna ca va urma o contractie in al doilea trimestru din 2012", a afirmat economistul de la IHS Global Insight, Howard Archer.

"Regiunea inca se bazeaza masiv pe Germania, care a inregistrat o crestere de 0,5%, insa in viitor situatia se va inrautati, din cauza adancirii recesiunii in tarile de la periferia zonei euro", a mentionat analistul de la Capital Markets, Jennifer McKeown.

Citeste si:
Șefa CNAIR, dată afară de puterea PNL deși nu fusese numită de USR PLUS. Un consilier al lui Florin Cîțu, numit la cârma companiei
Șefa CNAIR, dată afară de puterea PNL deși nu fusese numită de USR PLUS. Un consilier al lui Florin Cîțu, numit la cârma companiei
Mariana Ioniță a fost schimbată de la conducerea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). În locul său director general a fost numit Cristian Pistol, fost...
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis, cei doi oficiali având convorbiri tete-a-tete. În...
Sursa: Ziare.com