Tara care pune frana economiei europene - problemele se tin lant

Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 08:37
3326 citiri
Tara care pune frana economiei europene - problemele se tin lant

Ritmul de crestere al Frantei incetineste din ce in ce mai tare, astfel ca temerile ca zona euro ar putea intra din nou in recesiune sunt tot mai mari.

Datele publicate joi arata ca tara incepe sa franeze intreaga Europa, care se confrunta deja cu o recuperare fragila, noteaza CNN Money.

PMI (Purchasing Managers Index) este un indicator calculat de Markit care arata sanatatea industriei producatoare in economiile importante ale lumii.

El este un indice bazat pe sondaje lunare in randul managerilor din industrie, putand astfel oferi indicii preliminare cu privire la ce se intampla in sectoarele respective si la viitoarea evolutie a industriei.

PMI ia in calcul noile comenzi, productia industriala, nivelul stocurilor, somajul si preturile din sectoarele economice.

Un indice mai mare de 50 indica expansiunea sectorului, comparativ cu luna precedenta.

Insa in Franta, indicele PMI pentru activitatea in industrie a scazut la nivelul minim al ultimelor sase luni, in noiembrie, la 47,8, in timp ce cea din servicii a ajuns la 48,8.

Aceste date ingrijoratoare vin la scurt timp dupa ce institutul de statistica de la Paris a aratat ca tara a inregistrat o contractie economica in trimestrul al treilea.

In acest context, Hexagonul pare sa aiba probleme serioase in ceea ce priveste competitivitatea cu alte state europene cu performante economice superioare. In plus, la aceste lucruri se adauga si faptul ca moneda euro s-a intarit in ultima perioada.

Dar problemele nu se termina aici, avand in vedere ca Franta a fost retrogradata de agentia de rating S&P, pe motiv ca Guvernul de la Paris nu va reusi sa prinda din urma alte state de pe batranul continent.

Aceasta tara a tras in jos zona euro, care a reusit sa inregistreze un PMI de 51,5 in noiembrie, in scadere de la 51,9 in luna anterioara.

Recent, ministrul francez al Industriei a declarat ca doreste ca Banca Centrala Europeana sa ajusteze moneda euro, astfel incat sa ajute economiile europene sa devina mai competitive.

Intr-un interviu acordat ziarului Le Parisien, Arnaud Montebourg a spus ca "Euro este prea scump, prea puternic si putin prea german. Ar trebui sa fie putin mai mult italian, francez si, pur si simplu, european".

Daca moneda unica se va deprecia cu 10% in raport cu dolarul american, avutia nationala a Frantei ar creste cu 1,2%, ar fi create 120.000 de noi locuri de munca, iar deficitul s-ar micsora cu 12 miliarde de euro, potrivit oficialului.

Zona euro, in stagnare

Per total, economia zonei euro a crescut cu doar 0,1% in al treilea trimestru, inregistrand un ritm mai redus decat in T2 (+0,3%)

Banca Centrala Europeana a redus nivelul dobanzii cheie la un nou record negativ, in incercarea de a evita ca regiunea sa ajunga din nou la dezinflatie si stagnare.

"Nu cred ca blocul comunitar va cadea din nou recesiune, insa recuperea va fi una lenta", a apreciat economistul Howard Archer de la firma IHS Europe.

Citeste si:
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, 18 septembrie, la Şcoala de Vară a TNL din staţiunea Venus, că se aşteaptă ca tinerii liberali care vor fi prezenţi la congresul din...
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a testat sâmbătă, 18 septembrie, noul model Dacia Duster, varianta facelift produsă la Mioveni. Șeful statului a mărturisit că experienţa şofatului a fost...
Sursa: Ziare.com