Tara din nordul Europei care ar putea rasturna harta economica a continentului

Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 17:55
10874 citiri
Tara din nordul Europei care ar putea rasturna harta economica a continentului
Foto: Arhiva Ziare.com

Investitorii s-au uitat pana acum in sudul Batranului Continent pentru a gasi veriga slaba a zonei euro, insa o tara din nord ar putea deveni noua Grecie.

Finlanda, care i-a criticat dur pe eleni, inregistreaza una din cele mai proaste performante din regiune, se arata intr-o analiza publicata de Bloomberg.

Grecia a impartit Europa - Tarile care o vor afara din zona euro - surse

Dar care e explicatia?

Printre problemele cu care se confrunta aceasta tara se numara faptul ca nu a reusit pana acum sa transforme piata muncii intr-una competitiva, iar investitorii incep sa o evite.

Cererea pentru o emisiune de obligatiuni guvernamentale finlandeze cu maturitate la 10 ani, in valoare de 3 miliarde de euro, din luna august, a fost dezamagitoare, potrivit Nordea Bank. Iar analistii se asteapta ca economia sa se contracte si in 2015, marcand al patrulea an consecutiv de scadere a produsului intern brut.

"Faptul ca Finlanda ramane in urma celorlalte state membre este ceva ingrijorator", arata Jan von Gerich, analist la Nordea Bank.

In timpul crizei datoriilor din 2008-2009, aceasta tara a fost vazuta de investitori ca o destinatie sigura pentru banii lor. Insa lucrurile s-au schimbat.

Finlanda avertizeaza asupra unui nou "zid al Berlinului" in zona euro

Austeritate si mana de lucru scumpa

Premierul finlandez Juha Sipila a fost un sustinator ferm al politicii de austeritate promovata de Germania, de la venirea sa la putere in luna aprilie, timp in care Grecia negocia cu creditorii internationali pentru noul program de salvare.

O parte din problemele economice ale acestei tari au legatura cu costul ridicat al fortei de munca, care e cu 20% peste media Uniunii Europene, potrivit datelor Eurostat.

Sipila vrea reducerea costurilor cu forta de munca cu 5% pana in 2019, dar se loveste de opozitia sindicatelor.

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#Finalnda probleme zona euro, #Finlanda zona euro , #zona euro
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Mi-ar place sa avem in Romania