Taxe pe banci si ieftinirea creditelor, solutii pentru Grecia

Marti, 19 Iulie 2011, ora 21:33
927 citiri
Taxe pe banci si ieftinirea creditelor, solutii pentru Grecia
Foto: Flickr

O taxa aplicata bancilor din zona euro si imprumuturi mai ieftine, pe termen mai lung, reprezinta cea mai putin riscanta cale de a furniza fonduri in plus Greciei, potrivit unor documente oficiale realizate inainte de summit-ul european.

Alte metode ar putea declansa intrarea in incapacitate de plata sau un default selectiv al Greciei, se arata in documentele obtinute de Reuters.

Zona euro se confrunta cu cea mai mare criza din existenta sa de 12 ani, din cauza riscului de contagiune care ameninta economii mai importante, precum Italia si Spania, dupa ce trei membri mai mici, Grecia, Irlanda si Portugalia, au avut nevoie de sprijin financiar.

Joi, liderii zonei euro vor incerca sa ajunga la un consens in privinta unui pachet de sprijin pentru Grecia si a unei strategii pentru oprirea contagiunii, dupa ce, miercuri, mai multi oficiali vor tria propunerile.

Ministrul francez pentru Afaceri Europene, Jean Leonetti, a confirmat, luni seara, ca oficialii zonei euro iau in considerare o taxa bancara pentru a ajuta Grecia, tara ce mai are nevoie de 115 miliarde de euro pana la mijlocul anului 2014, pe langa suma de 110 miliarde de euro oferita de UE si FMI anul trecut. Potrivit altor surse, aceasta taxa ar putea aduce pana la 10 miliarde de euro pe an.

Pe de alta parte, bancherii sustin ca aceasta este doar o metoda de a pune presiune asupra bancilor si companiilor de asigurari pentru a fi de acord cu o forma "voluntara" de participare la salvarea Greciei. "Daca nu veniti voi cu o solutie, va impunem o taxa - aceasta amenintarea planeaza asupra noastra in timpul discutiilor. Si acest lucru va face negocierile si mai dificile", a declarat un reprezentant al bancilor.

Potrivit documentelor obtinute de Reuters, taxa ar putea fi combinata cu rostogolirea marilor datorii guvernamantale si o extindere a maturitatii pentru obligatiunile emise de statul elen, precum si cu o reducere a dobanzilor pentru imprumuturile acordate Atenei de zona euro.

Astfel, extinderea imprumturilor s-ar putea face pana la 30 de ani, iar rata dobanzii ar putea fi redusa de la 5,5 la suta la 3,5%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#solutii salvare Grecia, #imprumut Grecia, #criza datorii Grecia , #zona euro