Un an intr-un cuvant: Grexit

Joi, 27 Decembrie 2012, ora 17:38
2503 citiri
Un an intr-un cuvant: Grexit

Este putin probabil sa nu fi auzit macar in treacat acest cuvant pe parcursul anului 2012.

El este o abreviere pentru iesirea Greciei din zona euro, un scenariu de cosmar ce i-a bantuit pe liderii UE in cea mai mare parte a anului ce se pregateste sa se incheie.

Uniunea monetara europeana a fost construita pe principiul inviolabilitatii - odata ce un stat adera la eurozona se presupunea ca nu mai exista cale de iesire.

Insa Grecia, stat membru din 2001, pare ca a uitat sa citeasca regulile. Posibilitatea ca Grecia sa renunte la zona euro a inceput sa devina tot mai mare la sfarsitul anului 2011, cand politicile explozive ale elenilor au venit peste un mix format din probleme economice grave si pierderea controlului finantelor publice.

Luptandu-se sa isi tina guvernul sub control, premierul socialist de atunci, George Papandreou, si-a uimit colegii europeni propunand un referendum prin care populatia sa se pronunte cu privire la iesirea din zona euro.

Atunci, pentru prima data, subiectul ce fusese discutat doar in soapta in cancelariile statelor europene a fost adus in fata publicului, dand nastere acestui "neologism" - Grexit, aminteste Financial Time.

Cuvantul se pare ca a fost nascocit de Ebrahim Rahbari, un economist de la Citigroup. Prima oara a fost folosit intr-un raport din februarie anul acesta pe care Rahbari l-a intocmit alaturi de Willem Buiter, economistul sef al bancii. In raport se arata ca exista 50% sanse ca Grecia sa iasa din zona euro in urmatoarele 18 luni.

De atunci, Grexit a devenit un termen economic uzual, fiind adoptat si de analistii si economistii romani. O cautare pe Google dupa acest cuvant genereaza 1,2 milioane de rezultate.

Insa cu siguranta nu este un cuvant folosit des de liderii europeni, amenintarea inca existand. Cel putin la nivel oficial si institutional, cuvantul nu exista. De exemplu, pe siteul BCE nu exista.

Singura lor bucurie, daca poate fi numita asa, este ca Grexit a ramas un termen cu valente strict lingvistice, fara a descrie un eveniment in sine din istorie.

Grecia a reusit sa impuna la limita masurile de austeritate necesare pentru a tine creditorii de partea sa. Guvernele din zona euro, in special al Germaniei, au calculat si rascalculat costurile iesirii Greciei din eurozona si au decis ca acestea ar fi mult prea mari.

Si seful BCE, Mario Draghi, a facut un apel pentru a face tot ce e posibil pentru a pastra integritatea zonei euro.

Totusi, Grexit nu dispare din vocabularul analistilor. Si grecii vad inca in acest termen o varianta de rezolvare a problemelor lor. Putin inainte de Craciun, ministrul elen de Finante, Yannis Stournaras, a declarat ca tara sa inca se confrunta cu riscul iesirii din zona euro.

Si scenariul nu este unul putin probabil nici pentru alti economisti. Procentele celor de la Citigroup au crescut acum la 60% ca Grexit sa se materializeze in urmatorul an.

Iar cat Grexit inca ii sacaie pe liderii europeni, apar variatiuni ale aceluiasi termen. Mai nou a aparut cuvantul "Brexit" (iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, subiect ce se anunta fierbinte in 2013).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#grexit zona euro, #iesire Grecia zona euro, #Grexit 2012, #Brexit 2013 , #zona euro