Un nou membru in club: De ce ramane zona euro "taramul fagaduintei" pentru unele tari

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 19:26
1487 citiri
Un nou membru in club: De ce ramane zona euro "taramul fagaduintei" pentru unele tari

Cu cinci tari salvate la limita de la colaps, sase trimestre consecutive de contractie economica si 19 milioane de someri, zona euro ramane, in continuare, atractiva pentru pentru statele mici.

Letonia tocmai a primit aprobarea oficiala pentru a adera la zona euro, o miscare care, spera liderii din regiune, va demonstra durabilitatea constructiei, in pofida rezultatelor sale economice dezastruoase si a reputatiei afectate.

"Dorinta Letoniei de a adopta moneda euro este un semn de incredere in moneda comuna si o dovada in plus ca cei care au prezis dezintegrarea zonei euro s-au inselat", a spus Olli Rehn, comisarul UE pentru Afaceri Economice si Monetare, potrivit New York Times.

Atat Comisia Europeana, cat si Banca Centrala Europeana considera ca Letonia indeplineste conditiile pentru aderare, care includ limite cu privire la rata inflatiei si datoria guvernamentala. De asemenea, Letonia a trebuit sa demonstreze ca legile sale cu privire la aspecte precum independenta bancii centrale sunt in linie cu standardele Uniunii Europene.

Aplicatia Letoniei trebuie sa primeasca si aprobarea Parlamentului European si a liderilor politici ai UE, un proces care se va incheia cel mai probabil favorabil in iulie.

Tara, cu o populatie de 2,2 milioane de locuitori si un produs intern brut de aproximativ 20 de miliarde de euro, a fost indicata frecvent ca exemplu de catre sustinatorii austeritatii, dupa ce si-a revenit spectaculos din criza bancara severa din 2008.

Mica tara baltica a experimentat cea mai dura recesiune din Europa, economia scazand cu 17,7% in 2009, pentru a ajunge la o crestere de 5,6%, cea mai rapida, de pe continent, anul trecut. In primul trimestru al anului, avansul a fost de 1,2%.

Vulnerabilitati

Totusi, rata somajului ramane ridicata (12,4% in martie si de 21,9% in randul tinerilor). De asemenea, 40% dintre letoni sunt expusi riscului de "excludere sociala sau saracie", pretul social platit pentru reducerea deficitului bugetar la 1,2%.

Alte ingrijorari vizeaza capacitatea tarii de a respecta tinta de inflatie impusa pentru statele membre ale zonei euro, chiar daca in prezent aceasta este in Letonia sub 2%.

Jumatate din depozite la bancile letone provin din afara tarii, in specia din Rusia, ceea ce presupune riscul unui exod brusc al banilor in eventualitatea unei crize - asa cum a fost cazul Ciprului. Insa Letonia este considerata mai putin vulnerabila decat Rusia deoarece cea mai mare parte a banilor este legata de afaceri reale.

Fuga de Rusia

Potrivit sondajelor de opinie, cei mai multi letoni sunt reticenti fata de aderare, desi tara are o motivatie politica puternica. Precum Estonia, alta tara baltica membra a zonei euro, cel mai recent admisa, in 2011, Letonia este nerabdatoare sa se apropie de Europa si sa se distanteze de Rusia.

"Letonia nu are de ales. Este un semn ca ne indreptam catre Occident. Este de asemenea important pentru zona euro sa spuna ca tarile mici care ies din criza adera la zona euro, chiar daca aceasta are probleme", a afirmat Roberts Zile, fost ministru leton de Finante, potrivit Bloomberg.

In plus, desi guvernul leton nu a organizat un referendum pe tema aderarii, in multe aspecte, tara este un membru de facto al zonei euro, isi mentine moneda la un nivel apropiat de cel al monedei euro, iar imprumuturile la bancile letone sunt in mare parte in euro.

"Are sens sa intram in zona de care suntem legati oricum. Este ca si cum am fi o barca mica legata cu o franghie de un vas mare: daca tancul va fi zdrobit de valuri, barca noastra va avea aceeasi soarta, dar din interior, putem beneficia de situatia favorabila", a conchis Krisjanis Karins, fost ministru leton de Economie.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Letonia zone euro, #zona euro , #zona euro