Ziare.com

Un nou pericol pandeste Europa - problema este in plina desfasurare

Sambata, 18 Ianuarie 2014, ora 22:05

   

Un nou pericol pandeste Europa - problema este in plina desfasurare
Pentru o lunga perioada de timp, criza economica din zona euro a fost centrata pe riscul ca vreuna dintre tarile membre sa iasa din uniunea monetara.

Aceasta teama a determinat limitarea investitiilor in tarile periferice ale zonei euro, in timp ce costurile de imprumut pentru guvernele de la Roma, Atena, Lisabona si Madrid au crescut.

In schimb, Germania s-a putut finanta la costuri mai mici, in contextul in care investitorii au cautat refugiul in statele cu o economie solida, scrie Business Insider.

Insa aceste temeri nu mai sunt de actualitate in prezent.

Spania a vandut recent obligatiuni cu maturitate la trei ani la cel mai mic randament din istoria zonei euro. Si alte tari au inregistrat rezultate similare in ultimele zile, odata ce investitorii nu se mai tem de intrarea in incapacitate de plata.

Dar acest lucru nu inseamna ca problemele din zona euro au disparut. Potrivit jurnalistilor de la Business Insider, aceasta inseamna ca exista aici o noua problema, iar aceasta consta in cresterea nesanatoasa si riscul de deflatie.

De cativa ani, SUA si Germania au avut costuri de imprumut similare. Cele doua tari sunt printre cele mai sigure tari, iar factorii care determina randamentele lor sunt similare la scara globala.

Recent insa, costurile de imprumut pentru Germania au scazut la nivelul minim al ultimelor saptamani, iar decalajul dintre SUA si cea mai mare economie europeana este acum destul de mare. O obligatiune germana cu maturitate de 10 ani are un randament de doar 1,82%, in timp ce o obligatiune americana similara are un randament de 2,88%.

Cu alte cuvinte, investitorii americani pariaza din ce in ce mai mult pe o inflatie mai mare si o crestere economica mai puternica (prin urmare, rate mai ridicate ale dobanzilor). Investitorii in obligatiuni germane sunt ingrijorati cu privire la cresterea economica slaba si la lipsa inflatiei sau poate chiar deflatie.

Ceea ce vedem ca se petrece acum in Europa pe piata obligatiunilor este un transfer. Ratele dobanzilor scad in Spania, Italia, Germania si asa mai departe. Riscul de incapacitate de plata nu mai preocupa pe nimeni. Acum, riscul este ca Europa sa inregistreze o crestere economica redusa, dupa modelul japonez de deflatie.

Cosmin Ghimpu
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5153 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un articol bun si serios

Apreciez faptul ca am primit informatii certe iar comentariile au fost echilibrate si pertinente. Felicitari pt Cosmin Ghimpu si Business Insider.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor