Un nou program de austeritate, in Grecia - Presa internationala

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 14:39
1458 citiri
Un nou program de austeritate, in Grecia - Presa internationala

Ca urmare a presiunilor internationale, Grecia a votat luni un nou program de austeritate pentru 2012, accentuand astfel atat presiunile sociale, cat si recesiunea; piata imobiliara din Marea Britanie este in luna 15 de scadere consecutiva, iar cei mai puternici lideri europeni trebuie sa faca fata problemelor interne intr-un moment in care zona euro este periclitata - acestea sunt cele mai importante stiri din presa economica internationala de luni.

Guvernul grec a aprobat duminica mari reduceri in bugetul pe 2012 - inclusiv demiterea imediata a mii de angajati din sectorul public - ca urmare a presiunilor crescande din partea creditorilor internationali.

Totusi, din cauza recesiune accentuate, analistii considera ca Grecia va rata tintele de deficit pentru anul acesta, tinte agreate cu "troika" formata din Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, noteaza Financial Times.

Ministrul grec de Finante a declarat ca se asteapta ca in 2011 deficitul bugetar sa fie de 8,5 procente din PIB, ratand astfel tinta de 7,6 procente stabilita de catre creditori, iar in anul urmator deficitul sa scada pana la 6,8 procente, peste nivelul stabilit de 6,5 procente.

Atmosfera din Atena era tensionata inaintea anuntarii noului buget. Muncitorii din transporturi, care sunt printre cei mai afectati de reduceri, au anuntat deja ca vor face o greva de 6 ore. Protestatarii au aruncat cu pietre si cu materiale inflamabile in timpul unor confruntari cu politia, insa nu au fost arestari. Cateva masini parcate au fost incendiate.

Bugetul pentru 2012 ia in calcul o reducere a PIB-ului cu 2 procente, in plus fata de contractia de 5,5 procente anul acesta, in conditiile in care consumul privat se prabuseste, iar guvernul reduce cheltuielile cu infrastructura si alte investitii publice.

Piata imobiliara din Marea Britanie - a 15-a luna de scaderi

Mersul pietei imobiliare din Marea Britanie - un bun indicator pentru piata imobiliara europeana si americana, in conditiile internationalizarii capitalului - continua sa fie pe un trend descendent, in septembrie pretul caselor scazand cu 0,1 procente, ceea ce marcheaza a 15-a luna de scaderi.

O scadere brusca in numarul cumparatorilor, de 2,6 procente intr-o singura luna, mareste distanta dintre preturile anuntate si preturile la care se realizeaza efectiv tranzactia, fapt ce indica o recesiune adanca in piata, noteaza The Guardian.

"Pe masura ce distanta dintre oferta si cerere se mareste e posibil sa vedem o accelerare la nivelul scaderii preturilor, pe masura ce se apropie finalul anului", considera un analist al pietei imobiliare britanice.

Usoara refacere a pietei de la mijlocul lui 2009, cu precadere in Londra, a fost de multa vreme anulata, majoritate indicatorilor aratand ca in prezent piata este intr-un exces de oferta fata de numarul cumparatorilor care dispun de mijloace pentru a cumpara.

Diferenta dintre preturile anuntate si preturile la care se realizeaza tranzactia a ajuns pana la 9 procente, mai ales in regiunile in care intregul proces al vanzarii dureaza mai mult.

Lideri europeni, slabi in momentul nepotrivit

Exact in momentul in care Europa are nevoie de o conducere puternica pentru a face fata crizei datoriilor, principalii lideri europeni, Angela Merkel si Nicolas Sarkozy, sunt afectati pe plan local.

Soarta politica a cancelarului german si a presedintelui francez ar putea depinde de modul in care acestia trateaza situatia critica inceputa in Grecia si care ameninta stabilitatea intregii Uniuni, se arata intr-un editorial de pe Reuters.

"Daca euro cade, cade toata Europa" spune adesea cancelarul german. Ea insasi si presedintele francez cad, de asemenea, impreuna cu proiectul monedei unice europene.

Totusi, fortele si presiunile locale ii preseaza pe cei doi lideri in directii opuse, inaintea alegerilor din Franta, din 2012 si a celor din Germania din 2013.

Cancelarul german se gaseste sub presiunea constanta a opozitiei germane care militeaza impotriva altor interventii financiare similare celor din Grecia, Irlanda si Portugalia, interventii care s-au dovedit ineficiente pentru oprirea crizei.

Sondajele de opinie arata ca peste doua treimi din germani se opun interventiilor financiare. Merkel a declarat ca face tot posibilul pentru a evita un faliment grecesc insa a indicat si faptul ca aceasta evitare ar putea sa nu fie posibila.

Sarkozy este de asemenea sub presiune interna in privinta evitarii falimentului grecesc din cauza expunerii masive a bancilor franceze pe datoria greceasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#criza financiara, #criza datorii suverane, #austeritate Grecia, #piata imobiliara, #presiuni zona euro , #zona euro