Un plan de salvare prost atat pentru Grecia, cat si pentru zona euro - Open Europe

Joi, 01 Martie 2012, ora 14:58
1410 citiri
Un plan de salvare prost atat pentru Grecia, cat si pentru zona euro - Open Europe
Foto: Arhiva

Al doilea plan de salvare acordat Greciei ar putea fi o veste proasta atat pentru aceasta tara, cat si pentru cetatenii din zona euro.

Pentru a evita falimentul la sfarsitul lunii martie, statul elen va primi 230 miliarde de euro de la partenerii sai financiari, insa bancile vor avea mai mult de castigat de pe urma acestui pachet de salvare, noteaza Open Europe.

Din aceasta suma, doar 159,5 miliarde de euro, adica aproximativ 57% din total, vor merge catre Grecia in sine, restul fiind distribuiti catre banci si catre cei care detin obligatiuni guvernamentale.

De asemenea, se asteapta ca nivelul taierilor bugetare sa atinga 20% din Produsul Intern Brut, pana in 2013. Nicio tara nu a trecut cu succes printr-o asemenea consolidare fiscala, noteaza publicatia citata.

La inceputul anului, 36% din datoria Greciei era detinuta de institutii precum Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International sau Fondul European de Stabilitate Financiara.

Pana in 2015, dupa restructurarea voluntara si cel de-al doilea plan de salvare, aceasta pondere ar putea sa creasca pana la 85%, ceea ce inseamna ca datoria Greciei va fi detinuta mai ales de populatia din zona euro care plateste taxe.

Conform publicatiei citate, orice eveniment major, cum ar fi intrarea in incapacitate de plata a statului elen, va provoca pierderi majore populatiei europene, fapt ce va duce la caderi ale regimurilor politice in tari precum Finlanda, Olanda sau Germania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#plan salvare Grecia, #pachet salvare Grecia, #criza Grecia, #criza zona euro , #zona euro