Un stat cu 5 milioane de locuitori ar putea prabusi zona euro

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 07:35
4328 citiri
Un stat cu 5 milioane de locuitori ar putea prabusi zona euro

Finlanda ar putea renunta la euro si s-ar putea intoarce la marca, moneda nationala, daca va fi fortata sa contribuie cu fonduri pentru sustinerea altor state membre, sustine un analist economic de la institutul Strategy Economics.

In iulie, cand UE si FMI au incheiat al doilea acord de imprumut cu Grecia, Finlanda a cerut garantii in schimbul contributiei sale la fondul de rezerva al UE, informeaza CNBC.

"Finlanda are potentialul sa fie scanteia care va destrama uniunea monetara din ce in ce mai instabila a euro", considera Matthew Lynn, intr-o lucrare pentru Strategy Economics.

Acesta precizeaza ca votantii finlandezi se revolta din cauza pachetului de masuri de ajutorare pentru Grecia, in conditiile in care tara are surplus de cont de 3,3 miliarde de euro.

Daca o tara ca Grecia ar avea probleme in a iesi din zona euro, fiind nevoita sa faca imprumuturi pentru a echilibra deficitul, Finlanda nu ar avea asemenea probleme, adauga Lynn.

Finlanda are astfel toate motivele sa iasa din zona euro, care devine "din ce in ce o zona monetara haotica, supusa instabilitatii".

Recent, au existat speculatii in presa conform carora si Germania ar lua in considerare revenirea la moneda nationala, avand in vedere ca o parte a populatiei isi doreste aceasta masura. Iesirea unui singur stat din zona euro ar insemna insa prabusirea uniunii monetare, iar cancelarul german Angela Merkel a dat asigurari ca va face tot posibilul pentru a mentine zona euro intacta.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#zona euro, #Finlanda zona euro , #zona euro