Ungaria e falita, Irlanda cere amanari la plata

Duminica, 25 Martie 2012, ora 20:59
10264 citiri
Ungaria e falita, Irlanda cere amanari la plata

Statele din estul Europei, precum Ungaria si Romania, nu pot in niciun caz sa mizeze, cel putin in acest an, pe o contributie demna de luat in seama la rubrica de crestere economica prin intermediul sectorului exporturi.

O componenta majora, in stare sa imbunatateasca echilibrul instabil de care sufera. Sa admitem ca exista o sumedenie de factori determinanti si, nu o data, vina se afla chiar in propria curte.

Diferenta este data insa, in cazul celor doua tari, de ansamblul financiar. Macar la nivel intern. Dar cu ce pret pentru cetateni! Dramatic in cazul nostru, de i-a cauzat insomnia vreme de o noapte d-lui Traian Basescu.

Cert este ca dincolo de frontiera vestica a Romaniei se pregatesc masuri extreme, greu de gasit in istoria recenta. Anume, conducatorii de la Budapesta vor apela la intrarea oficiala in default (incapacitate de plata), drept solutie la problemele grave pe care le traverseaza vizavi de datoria de stat.

Politicienii maghiari constientizeaza ca o suplimentare a aplicarii metodelor de austeritate necesare ameliorarii situatiei financiare, pentru ca economia sa devina capabila sa-si sustina aportul banesc, este mai mult decat improbabila. Nu mai exista timp si nici intelegere din partea populatiei, conform firmei britanice de consultanta Capital Economics.

Datoria de stat a Ungariei a ajuns la 82,6% din PIB, cota cea mai ridicata dintre statele emergente din Europa Centrala si de Est. Domeniul particular este de asemenea indatorat acolo pana peste poate. Populatia a adunat credite insumand aproape 40% din PIB, in vreme ce procentajul in cazul bancilor si companiilor nefinanciare a ajuns la un nivel alarmant de 72%.

Un raspuns la aceasta postura deloc de invidiat vine de la faptul ca majoritatea imprumuturilor la care au apelat statul si sectorul particular s-au efectuat in valuta. Franci elvetieni pentru cetateni (fenomenul este cunoscut si la noi), respectiv moneda unica in cazul companiilor.

Criza a afectat o economie care "duduia" si la Budapesta, dar populatia nu s-a aratat atat de "maleabila" la operatii fara anestezie, ca aceea din Romania. Asadar, se considera ca nu era decat o chestiune de timp, in ceea ce priveste tara vecina, pana la actuala situatie.

Forintul s-a depreciat in ultimii cinci ani cu 15% in raport cu euro si cu 35% fata de francul elvetian. Perspectivele, in privinta Ungariei, ca si a Romaniei de altfel, sunt direct legate, constranse adeseori de situatia sensibila si greu de prevazut din zona euro.

Cat de receptivi la asemenea miscari de scoarta financiara pot fi "jucatorii" din terenul comunitar, se poate lesne constata la Dublin. In vestul continental extrem, Irlanda este lovita din nou de recesiune. PIB-ul sau in scadere o plaseaza in mod oficial in aceasta ipostaza alaturi de Grecia, Portugalia, Italia, Belgia si "prietena" noastra, Olanda.

Tara de peste Canalul Manecii dadea semne de revigorare economica in urma unei cifre record pe segmentul exporturi, in a doua jumatate a anului trecut, iar ministrul lor de finante promitea o revenire rapida a statului pe linia de plutire. Nu a fost sa fie.

PIB-ul s-a redus cu 0,2%, oferindu-i astfel nesansa guvernatorului bancii centrale sa solicite consiliului director al BCE o amanare in calendarul platilor datoriei bancare. Irlanda se confrunta cu una din cele mai mari cifre debitoare din intreaga zona euro.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#economie Romania, #economie Irlanda Ungaria, #datorii zona euro, #Ungaria incapacitate plata , #zona euro