Urmeaza o iarna plina de viscole pentru zona euro - analist

Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 16:17
2941 citiri
Urmeaza o iarna plina de viscole pentru zona euro - analist
Foto: Getty Images

Europa se va confrunta cu o iarna plina de nemultumiri, pe fondul austeritatii care macina tarile din sud.

Revoltele si protestele, multe dintre ele deosebit de violente, s-au produs in statele de pe batranul continent, ca o reactie a populatiei la reformele ce au dus la adancirea recesiunii si la cresterea somajului, mai ales in Grecia si Spania, scrie CNBC.

"Ne indreptam catre cea de-a doua iarna plina de viscole pentru zona euro. Vom vedea tot mai multe revolte, iar cetatenii isi va cere dreptul la un trai mai bun", a precizat analistul de la Nomura, Alastair Newton.

"Multe guverne de coalitie din tarile sudice sunt slabe si exista o mare posibilitate ca si Cabinetul portughez sa nu isi duca la capat mandatul", a completat acesta.

El a tinut sa sublinieze faptul ca acest sentiment se va agrava din ce in ce mai mult, din cauza ca deciziile se iau dupa modelul german si ca nu se ia in considerare ce are nevoie, de fapt, fiecare tara in parte.

"Angela Merkel (cancelarul german - n.red.) incearca sa amane acordarea de ajutor pentru Grecia, pentru ca sa intre la pachet si Spania, astfel va exista un singur vot in Parlament si un singur rezultat: expulzarea lor din zona euro", a mai precizat analistul.

Protestatarii au reactionat violent in Portugalia, dupa ce Guvernul a anuntat cel mai dur buget, ce contine taieri din cheltuieli si cresteri de taxe, conditii impuse de creditorii externi, in schimbul ajutorului in valoare de 78 miliarde de euro.

Insa aceste masuri de austeritate nu au avut efectul scontat, acela de a reduce deficitul, ci au adancit recesiunea.

Apele raman destul de calme in Grecia

Desi Grecia nu a reusit sa-si rezolve problemele, Newton sustine ca apetitul germanilor pentru expulzarea statului elen din zona euro s-a mai calmat.

"Pentru moment, se pare ca grecii raman in uniunea monetara", a mai spus analistul.

Insa el a subliniat faptul ca este posibil ca Grecia sa nu atinga tintele impuse, oricati bani si oricat timp i s-ar acorda.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#criza austeritate zona euro, #criza zona euro, #masuri austeritate zona euro, #austeritate zona euro , #zona euro