Urmeaza o luna de cosmar pentru zona euro

Miercuri, 29 August 2012, ora 20:03
5041 citiri
Urmeaza o luna de cosmar pentru zona euro
Foto: The Guardian

Luna septembrie s-ar putea transforma intr-un adevarat calvar pentru zona euro, avand in vedere ca are de infruntat mai multe provocari cruciale pentru existenta sa.

In Atena, Frankfurt si Paris, confruntarile politice si economice au aruncat viitorul regiunii intr-o si mai mare incertitudine.

In Olanda, subiectul fierbinte al campaniei electorale va fi tot moneda euro, iar in Karlsruhe, judecatorii germani vor decide daca noul mecanism de salvare, un punct-cheie in lupta cu criza, este legal sau nu.

Astfel, publicatia The Guardian a realizat o lista ce cuprinde cele mai importante evenimente pentru uniunea monetara, care vor avea loc in luna septembrie.

5 septembrie: Grecia afla daca va primi o noua transa

Creditorii externi, adica Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana si Banca Mondiala (BM), vor incepe saptamana viitoare evaluarea periodica in Grecia.

La incheierea acestei misiuni comune, Atena va afla daca este eligibila sa primeasca o noua transa de imprumut, in valoare de 31,2 miliarde de euro. Insa, faptul ca Guvernul elen a cerut mai mult timp pentru a indeplini reformele ar putea fi perceput ca un semnal negativ de catre partenerii internationali.

6 septembrie: Va sari BCE in ajutor Spaniei si Italiei?

Spania si Italia asteapta cu nerabdarea intalnirea lunara a membrilor din cadrul Bancii Centrale Europene (BCE), unde se va hotari daca institutia va continua programul de cumparare de obligatiuni, pentru a reduce costurile de finantare pentru cele doua tari. Insa banca centrala a Germaniei, Bundesbank, ar putea refuza acest plan.

12 septembrie: Verdict crucial pentru Mecanismul European de Stabilitate (MES)

Cea mai inalta Curte a Germaniei va trebui sa decida daca Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul de salvare al tarilor cu probleme, este legal. Oponentii acestuia sustin ca functionarea lui incalca tratatul de la Maastricht si ca ar aduce nemtilor pierderi uriase, avand in vedere ca ei sunt principalii finantatori.

12 septembrie: Alegeri generale in Olanda

In aceeasi zi au loc si alegerile generale in Olanda. Daca vor castiga socialistii, condusi de Emile Roemer, atunci tara ar putea relaxa masurile de austeritate, mergand astfel impotriva planului sustinut de Germania.

Sfarsitul lunii septembrie: Bugetul Frantei

Presedintele francez, Francois Hollande, va prezenta bugetul pe 2013, care ar putea fi bazat pe o crestere economica mai mica decat cea stabilita anterior, astfel ca va fi nevoit sa aplice taxe mai mari sau reduceri de cheltuieli, pentru a tine in frau deficitul bugetar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#criza zona euro septembrie, #provocari zona euro septembrie, #criza zona euro , #zona euro