Va avea Grecia nevoie de un al treilea program de salvare?

Sambata, 31 Martie 2012, ora 13:29
1402 citiri
Va avea Grecia nevoie de un al treilea program de salvare?
Foto: Daylife

Premierul elen, Lucas Papademos, este de parere ca tara sa va avea nevoie chiar si de un al treilea pachet de sprijin financiar, daca masurile de austeritate cerute de finantatorii externi nu vor reusi sa stabilizeze economia.

Incurajat, parca, de faptul ca ministrii de Finante au fost de acord cu majorarea celor doua fonduri din zona euro prin functionarea acestora in paralel, pe o perioada de un an, Papademos a confruntat cetatenii eleni, spunand ca programul de austeritate, cerut de Uniunea Europeana, in frunte cu Germania, si de Fondul Monetar International, ar putea fi de prisos, daca nu isi dau silinta de ajuns.

Comentariile sale au fost vazute drept incurajari menite a sprijini partidele care sunt pro-ajutor financiar in alegerile de pe 6 mai.

"Grecia va face tot posibilul sa nu fie necesar de un al treilea program de ajustare. Dar, cu toate acestea, pietele financiare ar putea fi inaccesibile Greciei chiar daca vom fi implementat toate masurile agreate. Nu putem exclude faptul ca ar putea fi necesar sprijinul financiar, dar trebuie sa muncim din greu sa evitam un asemenea rezultat", a spus Papademos, pentru Il Sole 24 Ore, citat de Reuters.

Grecia a reusit sa obtina un al doilea pachet de sprijin financiar, in valoare de 130 de miliarde de euro, de la FMI si UE, dupa ce a primit acordul creditorilor privati in privinta unui program de schimb al obligatiunilor cu maturitate pe termen scurt cu unele pe termen lung, aceasta fiind cea mai mare restructurare a datoriilor unei tari din istorie.

Sprijinul financiar, necesar si dupa 2014

In ciuda acestor eforturi, Grecia mai are mult de tras inainte sa se poata declara in afara oricarui pericol. 2012 este al cincilea an de recesiune puternica, iar scepticismul privind eficienta masurilor de reforma implementate de guvern, precum si rezistenta publica, violenta, in fata programului de austeritate, lasa de inteles ca nu este ultima data cand tarile bogate din UE, precum si FMI, vor trebui sa ii ofere bani in plus.

Potrivit unei analize realizate de expertii Fondului Monetar International, Uniunii Europene si Bancii Centrale Europene, chiar daca Grecia isi respecta program de reforma pana in 2030, tot va avea nevoie de sprijin suplimentar incepand din 2014.

Totusi, Papademos a repetat, insistent, ca Grecia va face orice este necesar pentru a ramane in zona euro. El a adaugat ca iesirea din uniunea monetara ar fi "devastatoare".

"Peste 70 la suta din greci sprijina ramanerea in zona euro. Isi dau seama ca, in ciuda sacrificiilor facute, beneficiile pe termen lung ale ramanerii in zona euro sunt mai importante decat costurile pe termen scurt", a precizat premierul elen.

Vorbind in Parlament, vineri, Papademos a avertizat ca guvernul trebuie sa identifice aproape 12 miliarde de euro pe care sa le taie din bugetul pe 2013 si pe 2014, imediat dupa alegeri.

"Cel mai important este sa implementam politicile incluse in program, la timp si intr-o maniera eficienta. Daca nu se intampla acest lucru, nimeni nu se poate astepta ca rezultatele scontate sa se materializeze", a conchis Papademos.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#sprijin financiar suplimentar Grecia, #Lucas Papademos sprijin financiar Grecia , #zona euro